tisdag 2 juli 2013

Trälar – finns dom?



Den västerländska välfärden byggdes upp med slavhandel. Från 1520 och framåt fördes slavar från Afrika till Amerika. Nationalencyklopedin säger 11 miljoner, andra säger 14 miljoner. Även Sverige var inblandat. Gustav III organiserade svensk slavhandel i Västindien, det fick man inte veta i skolan.

I Sverige tvångsrekryterades samer för att transportera silver från Gruvan i Nasafjäll nordväst om Arjeplog de 40 milen till Piteå genom väglöst land för att drottning Kristina skulle kunna rida till sin kröning på hästar med silverskor. Vad var det annat än slaveri?

År 2004 skulle man fira slaveriets avskaffande. Då kunde man läsa i DN 25 augusti: "Ändå är det inte fråga om historia. Än i dag lever miljontals människor i slaveri. Räknar man dessutom in olika former av tvångsarbete, barnarbete och påtvingade äktenskap blir siffrorna hisnande."

Folkbladet skrev 20 augusti: "Varje år säljs minst en miljon kvinnor och barn runt om i världen som sexslavar, kanske en halv miljon i Europa. Det är svårt att få fram exakta siffror."

I arbetarrörelsens barndom kallade man allt lönarbete för träldom. Det hör man i sångerna: Upp trälar uti alla stater, som hungern bojor lagt uppå… Och Joe Hill skrev i Jacob Brantings översättning: Alla världen slavar vakna. bojan spräng och tag din rätt!

Den 1 juli 2002 infördes begreppet träldom i den svenska lagen. I brottsbalken talas det sen dess om "Människohandel för sexuella ändamål".
Den 3 maj skrev signaturen Åsberg (kanske Alf Henrikson?) i DN under rubriken Sista första maj:

Marschen från mörkret är gången,
trälen är åter fången,
tunga är åter tvången.

Sjungen är frihetssången,
fanan rodnar på stången,
vägen till ljuset är lång än.

Sannerligen! Det ljus som skymtar där framme är ett samhälle där vi jobbar för det vi behöver och inte för att ett fåtal ska tjäna pengar på oss. Så Upp trälar uti alla stater – och krossa kapitalismen!


   







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar