söndag 28 juli 2013

Nämner moderatpressen Trälarna?



Häromdan lämnade jag ett exemplar av Trälarna, nyutgåvan i pocketformat till Norrköpings Tidningar. Att denna prisbelönta serie berättelser ur Norrköpings historia under tusen år, från vikingatid till nutid, getts ut på nytt är ju en nyhet som bör meddelas i alla lokala nyhetsmedia. Sen satte jag mej att läsa igenom trälboken och blev betänksam när jag upptäckte vad jag där skrivit om NT. Nämligen:

I juli 1889 skrev Proletären om Norrköpings Tidningar som den kallade Klöverbladet och Gråpelle. Först kom några siffror kring Norrköpings fabriksvärld. 85 fabriker hölls igång av 5026 vuxna arbetare och 804 barn. Var sjunde arbetare var alltså minderårig.  Kvinnorna hade ungefär hälften så mycket betalt som männen.
Proletären skrev: Norrköpings Tidningar, som går kapitalisternas ärenden, kan naturligtvis inte upplysa arbetarna om att det är i vinstens intresse som kvinnor och barn utpressas i fabrikerna.
Och så beskrevs ett arbetarmöte som samlat tusentals personer. Sådant kunde man bara läsa i arbetarnas egen tidning. Det fann Proletären naturligt och skrev:
Nu ska ni inte bli nedslagna av att fabriksherrarnas Gråpelle aldrig omnämner era möten, ty det är en förbaskat kuslig sak att stå omnämnd i fabrikörstidningen. Läs i stället Proletären och kräv mänskliga rättigheter! Av Gråpelle får ni bara spökhistorier och berättelser om kungar och festmiddagar. Det är alltför tarvligt.
Artikeln innehöll även en utskällning av fabrikörstidningens redaktör som sades ha 4000 kronor om året för att ljuga läsarna fulla.

Det där var en beskrivning av Norrköpings Tidningar på 1880-talet. Hur mycket av det gäller i dag? Man kan anta att redaktörerna har fått påökt, men för övrigt? Hur behandlar NT en bok som beskriver tidningens föregångare på det här sättet? Man kan låta bli att nämna nyutgåvan. Det är dålig nyhetsförmedling som kultursidans läsare kommer att uppmärksamma. Man kan nämna nyutgåvan utan att recensera boken som ju redan är välkänd för de flesta i spridningsområdet. Eller man kan säga att det är en usel bok, eftersom vänstervridning ju alltid är något dåligt i moderata kretsar. Ni som läser NT får se vad som sker. Meddela gärna mej. Jag har ju inte NT utan har valt att få Folkbladet i brevlådan.  



1 kommentar:

  1. Med tanke på att Trälarna är "21 berättelser, av dessa innehåller 9 sexualiserat våld, våldtäkt eller sexuella trakasserier, vid 13 tillfällen.

    Samtliga begås av rik, mäktig mot fattig, maktlös, ung – och då har jag inte gått igenom Trälarnas vapen. Det är alltså en grav snedvriden syn på sexualiteten som Sven Wernström promotar." så finns det ingen anledning att nämna Träl-serien.
    Och då har vi inte ens nämnt den år 2013 förbjudna pedofilin - vilken Wernström promotar 1975 och faktiskt fortfarande promotar 2012. Sven Wernström är en arkaisk relik.

    SvaraRadera