lördag 26 april 2014

Inte kunder utan medborgare!


Mina föräldrar var inte kunder utan medborgare. Det betydde att de lade sig i vad som skedde i samhället. Man skulle inte handla i privatägda affärer. Man skulle handla i Konsum, för där var vi delägare och ingen kapitalist skulle göra sig förmögenhet på vårt behov av mat och tvål och tvättmedel. Man sparade alla kvitton. En gång om året satt man och räknade igenom kvittona för att kunna kräva återbäringen på den summa man handlat för.
Nu läser jag i Folkbladet 24 april att Coop skrotar återbäringen som gett medlemmarna upp till fem procent tillbaka.
KF, Konsumentföreningen, bildades i slutet på 1800-talet. De principer som KF satte upp för sin verksamhet speglade de problem som arbetarrörelsen såg med den konventionella dagligvaruhandeln. En av de viktigaste principerna var att man inte fick köpa på kredit. Kreditköpen försatte ofta de fattiga i ett slags livegenskap hos den lokala handlaren. Att vinsterna skulle gå tillbaka till kollektivet var också ett bärande mål.
Nu skippar Coop återbäringen, som "inte gett den merförsäljning som Coop hoppats på". Coop är alltså inte medlemmarna utan nån överhet som tagit makten och hoppas på mer försäljning till sina kunder.
Medborgarna har blivit kunder.
Där ser vi en av de uppgifter vi har framför oss: Att återerövra medborgarskapet! Vi ska inte vara kunder med frihet att välja ur ett utbud som någon annan ställer samman för att tjäna pengar. Vi ska vara medborgare med frihet att själva agera!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar