torsdag 10 april 2014

Föreningen jag tycker du ska gå med i.


I går kom Reform, Republikanska Föreningens medlemsblad. Där läser jag att det är omöjligt att tänka sig "att det inom ett parti skulle vara förutbestämt vilket nyfött barn som ska bli ordförande" men att "det högsta offentliga ämbetet fortfarande går i arv". Kungens alltså.
Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt har gått med i Republikanska Föreningen. Han är den förste bland landets partiledare som blivit organiserad republikan.
Carl Johan De Geer skriver i en krönika: Monarkin är ett medeltida system som varken är rimligt eller berättigat att finnas i vår tid. "I riksdagen finns redan en majoritet som är emot monarkin, men de driver inte frågan politiskt."
Vänsterpartiets Hans Linde säger: "Vi motionerar varje år i riksdagen om att Sverige ska införa republik." Sossarnas Hillevi Larsson säger: "Man vill inte riskera att förlora valet på denna fråga". Miljöpartiets Gunvor Ericson säger: "Mot partistyrelsens vilja röstade en majoritet av ombuden för att det i det nya partiprogrammet ska stå att monarkin ´på sikt bör avskaffas´". Centerpartiets Anders Jonsson meddelar att hans parti "är en stark anhängare av monarkins bevarande i Sverige". Kristdemokraterna ser inget fel i monarkin. Folkpartiet ser monarkin som en "enande symbol", moderaterna tycker att monarkin "har ett brett folkligt stöd" och Sverigedemokraterna säger att monarkin "är något vi värnar om".
Sossarna och vänstern har krav på monarkins avskaffande i sina partiprogram och S tog med det i sitt program redan 1911. Men – som Tage Danielsson sa: Vad blev det av alla löften, var det bara tomma ord?
Om du vill bli medlem i Republikanska Föreningen så kostar det 200 kronor. Du hittar den på www.repf.se/bli-medlem.     Inga kommentarer:

Skicka en kommentar