torsdag 5 juli 2012

I går var det vänsterns dag i teve



I går kväll satt jag och tittade på Kunskapskanalen. Klockan halv tio fick jag höra min egen lilla sång "Allt växer till det hejdas" med Gunnar Edanders melodi. Texten går så här:

Men allt växer till det hejdas
som vi tidigare sagt,
de rikas rikedom, de mäktigas makt,
och gud och lagar hjälper till
att hålla allt intakt…

Det var i Hans O Sjöströms "Från socialism till ökad jämlikhet", en film som var så kritisk mot socialdemokratin att den stoppades och legat undangömd sen den gjordes 1971.
Jag trodde att jag aldrig skulle få se den, men nu blev det alltså av. Jag blev överraskad och glad åt att ha fått bidra med några sekunder i en så viktig berättelse.

Gårdagen var vänsterns dag i teve. Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt höll tal i Almedalen. Lugnt och sakligt och utan minsta skämt. Säkert tråkigt för hans politiska motståndare men upplysande för den lyssnande allmänheten. Här är några citat:
Vi har en regering som går på tomgång.
Ta bort vinstintresset från välfärden!
Bort med underbemanning och otrygga anställningar!
Erkänn det fria Västsahara och det fria Palestina!
Stöd Ship to Gaza!
Och åter: Vi är emot privata vinster i välfärden!

Det här är krav som åtta av tio svenskar ställer sej bakom, sa Jonas Sjöström. Så man kan undra – och det gör jag – varför inte åtta av tio svenskar röstar på Vänsterpartiet.

I går hade DN en debattartikel av Jonas Sjöstedt och Ulla Andersson med rubriken "Så skapar vi en välfärd fri från kommersiella intressen". Den kan man få utskriven från DN:s nätupplaga DN.se.

Nej, jag är inte medlem i Vänsterpartiet. I mitt yrke ska man stå fri från partier. Men eftersom man så ofta har anledning att klaga på svekfulla och pladdrande politiker (ni såg väl Reinfeldts dansande ungdomar med bokstäverna a-r-b-e-t-a-r-p-a-r-t-i-e-t på ryggen?), då kan det vara befogat att citera en politiker som gör ett hederligt intryck och tycks mena vad han säger.   

1 kommentar:

  1. Fin skrivet. Bara ändra Jonas efternamn från Sjöström till Sjöstedt så blir det korrekt!

    SvaraRadera