fredag 20 juli 2012

Einar Håkansson, en glömd författare



Kring förra sekelskiftet levde och verkade Einar Håkansson. Han var typograf och författare som jag men blev bara 24 år. Han dog i tuberkulos 1907.
Den som vill tänka sej in i vad proletär kultur skulle kunna vara, kan lämpligen läsa hans novell "Herrens heliga nattvard" (i boken De fega och förtryckta, Federativ 1979). Novellen är en rasande vidräkning med religiös vidskepelse och fördumning, ironisk, kunnig och effektiv.

En typograf på Enar Håkanssons tid levde i en miljö där arbetarna ännu kämpade mot monarkin, religionen, militarismen och kapitalet. Och där de ofta skaffade sej kunskaper.
Det Einar Håkansson visste vid 22 års ålder (novellen trycktes 1905 i Brand), det skulle jag bli dubbelt så gammal innan jag kom underfund med. Jag började skolan och var med i Unga Örnar 1932, då sossarna började sitt långa regeringsinnehav.
Redan då var kulturkampen slocknad och den proletära kunskapen borta ur arbetarrörelsen.

Den som läste Einar Håkanssons novell om Herrens heliga nattvard 1905 skulle omöjligt kunnat förmå sej att sända sina barn till konfirmation. Novellen verkar på två sätt. Den ger konkret kunskap om religionen som otidsenlig vidskepelse. Och den väcker äckel när snus och snor och bakterier sprids från mun till mun med vinet i nattvardskalken.
Tänk er nu att vi föreslog en svensklärare att läsa den här novellen för sina elever i sexan eller sjuan!
Då skulle ni få se medelklassen råka i uppror. Nämen kan man väl inte göra! Det finns så mycket viktigare litteratur som vi inte hinner med. Håkansson, vad är det för en?

Vi vet inte vad det skulle ha blivit av Einar Håkansson om han fått leva. Men vi kan med hans hjälp tänka oss vad vi skulle ha kunnat få för arbetarlitteratur om kampanda och bildningsideal som hans hade fått leva!
Det fick de nu inte. Marxismen gömdes undan. Det raka språket och de enkla sanningarna dög inte när arbetarrörelsen skulle bli salongsfähig nog att göra karriär på. De borgerliga bildningsidealen tog över.


1 kommentar: