lördag 28 juli 2012

Från oss som bygger landet



Bland tidningar jag prenumererar på finns Flamman och Proletären. Båda är riktiga vänsterblaskor, men det måste ändå vara någon skillnad. Flamman är accepterad av etablissemanget. Den citeras i radions tidningskrönika och dess medarbetare får vara med i radions debattpaneler. Proletären nämns aldrig och citeras aldrig.
Det måste alltså vara någon skillnad mellan de båda tidningarna eller mellan Vänsterpartiet och Kommunistiska partiet. Den är jag nyfiken på.

Proletärens baksida har den stående rubriken Från oss som bygger landet. Det är en plats där man varje vecka kan möta skrivande arbetare som har något att säga. I senaste numret (27 juli) skriver undersköterskan Anita Salvén om Samhällsplanering:
"Visst är det en sjuk värld vi lever i. Vi har en regering som utgår från att en planerad arbetsmarknad är lika med socialism. Om staten till exempel tar över SAAB så är det planekonomi. Å andra sidan kan man inte utförsäkra sjuka eller ha folk sittande i FAS 3-åtgärder om ingen hade planerat det.
Marknadsekonomin är alltså inte planlös, det finns en hel drös ekonomer och företagsjurister som planerar att några i en viss ställning ska kunna berika sig på andras bekostnad. När borgarna överlåter någonting till marknaden är det ingenting annat än att Svenskt Näringsliv planerar och politikerna verkställer."

Så enkelt kan en viktig kunskap presenteras av en medveten arbetare. Ibland önskar jag att Proletärens baksidor kunde samlas och ges ut i bokform. Där alltså vanliga arbetare kunde komma till tals och vi alla kunde få direkt kontakt med arbetsplatser och arbetsliv som ägare ofta sätter staket och vakter kring.
Och om radio och borgarpress inte vill dra in denna kommunistblaska i det offentliga samtalet så borde de i varje fall hålla ögonen på de arbetare som de varje vecka kan möta under rubriken Från oss som bygger landet.


1 kommentar: