fredag 7 juni 2013

Det är lönande att skriva om döden



Sedan en tid går jag och funderar på att skriva deckare och bli miljonär.   
Deckaren är en berättelse som börjar – inte slutar – med döden. Även om det visas upp sargade lik och läskiga obduktioner så ges det ett slags trygghet. Allt ordnar sej till slut. Döden gäller andra, inte mej.

Det finns några enkla regler. Läsaren måste ha samma chans som detektiven att lösa mysteriet. Brottslingen måste hittas genom logiska slutsatser. Detektiven får inte själv vara brottslingen

Några deckarförfattare har använt genren för att belysa sociala problem. Författarparet Sjöwall/Wahlöö använde till exempel sina "tio romaner om ett brott" för att skildra hur det svenska samhället förändrades under tio år, när polisen förstatligades och fler människor hamnade i utanförskap.

Jag hittar en antologi som heter Döden i medierna (Carlssons). Där kanske man kan lära sej något. Bokens redaktör Anja Hirdman berättar om Morden i Midsomer. Serien har i England en publik på upp till tio miljoner per avsnitt och i Sverige ligger den i tittartoppen för deckarserier. Om obduktioner skriver Sofia Bull i sitt avsnitt Döden som bevis. Blodiga sår, ruttnande kroppsdelar, pölar av kroppsvätskor och högar av inälvor blir avtryck som kan spåra den människa som en gång levde.
I andra avsnitt skriver andra medverkande om döden ur andra synpunkter. Döden som nyhet. Döden i krig. Döden på foto. Döden som självmord. Och så förstås vår kulturs mest uppvisade döda kropp ­– Jesus – i Bibeln, i annan litteratur och på film, och varför han korsfästes i stället för att stenas.
Här möter vi döden som Våld, tröst, fascination (bokens undertitel). Det är mycket underhållande och tänkvärt.

Men också skämmande. Det är inte döden som är skrämmande utan konkurrensen med alla som skrivit om den. Deckargenren har dragit till sej så många goda författare och gett upphov till så skarpa karaktärer – Sherlock Holmes, Martin Beck, Hercule Poirot, Tom Barnaby – att man måste vara mycket djärv om man ska våga sej in bland dem. Vi får se…  


                                                              




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar