tisdag 21 augusti 2012

Om tron på osynliga gudarI ett tidningsklipp från 5 dec 2008 hittar jag en TT-artikel om varför det finns religion. Varför tror människor på existensen av osynliga gudar?
Artikeln berättar att forskare vid europeiska universitet startat ett projekt kallat Explaining Religion (Exrel) för att förklara varför religion över huvud taget existerar.

Om det finns något som skiljer människan från djuren så är det just religionen, sägs det. Schimpanser kan ägna sej åt svek och list och krig som vi, men de är inte religiösa. Människorna har i alla tider lagt ner enorma resurser på att tillbe och blidka olika gudar. Vi har fört krig och torterat medmänniskor i religionens namn.
Vi uppfattar oss gärna som rationella varelser. Varför kan vi då tro på existensen av osynliga väsen vars existens det inte finns ett enda bevis för?
Är det så att vi vill läsa in avsikter bakom sånt som händer, till exempel när skörden slår fel? Då är det lätt att tro på osynliga krafter.

Forskarna bakom Exrel skulle också förklara varför vissa religioner, som kristendomen och islam, är mycket mer framgångsrika än andra – och varför de fortfarande spelar så stor roll i världspolitiken.
Om detta skrev TT i december 2008. Men vart tog det vägen? Vad blev det av det forskarna vid nio europeiska universitet skulle ägna sej åt? Jag har inte kunnat hitta något svar på nätet. Är det någon som vet? 

3 kommentarer:

  1. Nej jag vet inte, men jag skulle tycka att det vore MYCKET intressant att få veta resultatet.

    SvaraRadera
  2. Hej Sven - Jag hittade lite här, men inte direkt någon sammanfattning och allt på engelska: http://www.icea.ox.ac.uk/large-grants/explaining-religion/exrel-in-the-media/

    SvaraRadera
  3. Nicklas Lundström (V) var det som skrev det där sista!

    SvaraRadera