fredag 24 augusti 2012

Här får du ett nytt ord – kleptokratiNu ska det byggas nånting stort här i Norrköping igen. I lokalpressen ser man den vanliga bilden där en rad politiker står med spadar i händerna och "tar första spadtaget". Under bilden kunde det stå:
"Här är politiker som aldrig behöver hålla i en spade men tjänar fyra gånger mer än dom som ska göra det här bygget."
Så står det naturligtvis inte.
Arbetarna som gör jobbet har fyra gånger mindre lön än de politiker som inte gör jobbet. Hur är det då med demokratin? Om vi inte har folkstyre, demokrati, då har vi tydligen tjyvastyre – kleptokrati.

Nu har jag levt så länge att jag kan se tillbaka och minnas den tid då Sverige var världens främsta välfärdsland och liknade riktig demokrati.  Låt oss då undersöka hur det blivit.
Vi väljer inte längre våra företrädare. Vi väljer politiker som sökt karriär inom politiska partier. Och som börjar med att ge sej själva höga löner, för att sedan fortsätta med att gynna sina polare och lämna ut oss andra till samhällets skurkar och rikemän.

Exempelvis till banker och fastighetsägare. När en bank håller på att gå åt helvete räddar politikerna den med skattepengar i stället för att ta över den. De tillåter bankerna att låna våra pengar utan att betala ränta. Medan bankerna får ta skyhöga räntor när vi lånar till sånt vi absolut måste ha, t ex bostäder. Ett område där fastighetsägare fritt får stjäla våra pengar för hyror och bostadsrätter. Tjäna på att äga, inte på att arbeta.

Är Sverige alltså en demokrati eller en kleptokrati? De är något att fundera över, inte minst för oss som skriver och ska sätta så sanna ord som möjligt på det vi alla upplever.    

1 kommentar:

  1. Bra Sven! Idag behövs den här typen av korta påminnelser eller uppslag för gamla och unga, så man kan gå vidare i sin egen värld. (Ibland blir jag så trött av alla dessa låååånga analyser från olika hörn av världen. Vi riskerar får en samling pålästa personer som inte gör ett piss i praktiskt basarbete.)

    SvaraRadera