tisdag 28 augusti 2012

Lär av Norge!
Det här var rubriken på Expressens ledare i lördags: Lär av Norge! Ledarartikeln började: "Den rättsliga processen i Norge är över; åklagarsidan avstår klokt nog från att överklaga. Anhöriga har redan lidit nog. Domen är tydlig och korrekt."

Vad som imponerat med rättgången mot massmördaren Breivik är hur lugnt och sakligt den genomförts. Där har suttit anhöriga till mordoffren och tänkt, naturligtvis, att inget straff skulle vara hårt nog. Den anklagade har suttit där med sitt leende och varit fredad för dem som gärna skulle ha skjutit honom ett skott för pannan.

Tänk dej nu att några bland publiken hade rusat fram och stympat Breivik som hämnd. Stuckit ut hans ögon. Skurit bort läppar, öron, näsa och tunga på honom!
Något sådant händer inte här, men det har hänt i Pakistan enligt ett TT-telegram i fredags.

Vi får ofta höra att vi ska ha respekt för andra kulturer. Det ska vi inte. Vi ska vara stolta över vår egen som saknar dödsstraff, stening och stympning. Vi kan vara glada åt att leva i en civilisation där en rättegång mot en massmördare kan genomföras så snyggt och effektivt som den mot Breivik. Till många andra länder vill man säga: Lär av Norge!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar