lördag 18 augusti 2012

Mormor är mest trovärdig



När jag vill rekommendera en bok blir det ofta en av min favorit Göra Hägg. Den här gången tänker jag på hans Retorik i tiden (Norstedts). Retorik är konsten att påverka grupper med hjälp av det talade ordet. Här väljer han ut 23 tal från antiken till nu och visar vad vi kan lära av dem.
Några regler är enkla och nästan självklara: Ljug aldrig! Var trevlig! Förbered slutklämmen noga!
Vi får exempel från välkända talare som Jesus och Muhammed. Jesus tal har satts samman av lösryckta citat ett halvt århundrade efter has död och är således inte bokstavstrogna. Koranen är en samling tal av Muhammed, en lysande talare, ordagrant återgiven. Ingen av dem skrev. Båda hade sin publik framför sig.

Per Albin var ingen stor talare men lyckades ändå lansera "folkhemmet" 1928 inför riksdagens andra kammare så att det blev ett begrepp för framtiden.
Olof Palme kunde improvisera slagkraftigt inför publik men filade noga på ett nedskrivet tal för radio när han 1972 brännmärkte USA:s bombning av Hanoi och jämförde med Guernica, Babi Jar, Treblinka, Lidice… och blev uppmärksammad i hela världen.
Hägg konstaterar att de mest trovärdiga talarna är gamla kvinnor. Heliga Birgitta, Golda Meir, Alva Myrdal, Astrid Lindgren, Marit Paulsen, Margret Thatcher (som med sina tal "bidrog till världspolitikens totala högervridning") och andra. In med tanterna! Mormor är den mest trovärdiga person som finns!

Trovärdig är även Göran Hägg. Den som vill studera talekonst kan också gå till hans tidigare böcker i genren, Praktisk retorik och Retorik i dag.
Alla bör läsa hans Välfärdsåren, svensk historia 1945–1986. Där ser vi det samhälle som vänsterns politiska talare bör kämpa för att återerövra. Om deras tal alls ska ha någon mening.
                                  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar