söndag 5 augusti 2012

Erotiska väsen i vår fantasi



Kristendomen är en importerad lära som aldrig helt har passat oss här uppe i Norden, säger Ebbe Schön i sin bok Erotiska väsen (Carlssons). Han ger många exempel på vilket lidande den kristna sexualfientligheten åsamkat oss.
Erotiska väsen hade vi skapat långt innan kristendomen drabbade oss. Skogsarbetare och kolare lockade fram skogsrået i sin kvinnofattiga tillvaro. Sjömän behövde sjöjungfrun, hon var känd med sin fiskstjärt redan under antiken. Maran beskrevs redan av Snorre Sturlasson på 1200-talet. Kvinnor som fick släpa hem vatten ville kanske gärna möta näcken vid bäcken.
Belysningen var dålig både inne och ute. Ljud i naturen kunde tolkas som tassande steg och mumlande röster. Fantasin gav alltid häftigare sexuella upplevelser än vardagen hade att erbjuda.

I Norden hade vi en sexvänlig religion i asatron. När den trängdes undan av kristendomen blev sex kopplat till skuld. Kristendomen blev en katastrof för vårt sexliv. En ogift kvinna som födde barn fick räkna med att kallas hora för resten av sitt liv. Under 1600- och 1700-talen gällde de flesta dödsdomar barnamord. Om häxor som hade samlag med djävulen fantiserade prästerna från predikstolarna och kvinnor brändes levande i häxprocessernas tid.

Ännu i början på 1700-talet antecknade präster ordet "bergtagen" i kyrkböckerna när någon försvunnit på mystiskt sätt. I 1734 års lag rekommenderades bönderna att anlita kvinnliga vallhjon i stället för pojkar som antogs ha sex med de djur som vallades.
Ända in på 1900-talet hade de flesta svenskar en sträng kristen syn på erotiken. I stugornas kvällsdunkel berättades sägner om samlag med skogsrået, sjörået, näcken, trollen och underjordiska väsen. På Gotland var maran så karlgalen att hon tog sig in på gårdarna på nätterna för att ligga med någon gift man.

Ebbe Schöns bok är full av dystra minnen från den kristna tid som vi nu håller på att lämna bakom oss. Tron på erotiska väsen minskar när sexuella tabun försvinner.
Hos oss, ja! tänker man. Men ute i världen finns fortfarande efterblivna kulturer där kvinnor hålls strängt, straffas och även avrättas för sin sexualitet.
Om det resonerar inte Ebbe Schön, men hans levande skildring av våra erotiska väsen ger oss material för reflektioner kring folktro, vidskepelse, tankefrihet, fantasi och samhällsutveckling.

Hans bok är illustrerad med bilder i färg av Ivar Arosenius, Ernst Josephson, John Bauer, Einar Norelius och en rad andra konstnärer. En vacker bok. En fin presentbok till någon du tycker om.
                                                                                  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar