söndag 12 augusti 2012

En kapitalistisk grundprincip



Jag är med i Republikanska föreningen. Nu har jag börjat fundera på varför. Om man googlar föreningen kan man läsa:
"Vi vill ha demokrati – fullt ut. Monarki går inte ihop med demokrati eftersom rollen som statschef går i arv inom en och samma släkt. Statschefen ska tillsättas på demokratiskt sätt efter kompetens och duglighet."

Hittills har jag inte träffat någon av dom som leder föreningen, men jag har blivit nyfiken på vad det kan vara för folk. Så här skriver de:
Landet tillhör "alla svenska medborgare, som självklart bland sig själva utser sina representanter i direkta eller indirekta val. Eftersom vi gör det i alla andra fall, varför skull vi inte göra det just när det gäller statschefsposten?"
Vad? Väljer vi representanter i alla andra fall?
Jag kommer att tänka på en av de bästa rubriker jag läst. Det var för flera år sedan i Proletären. Rubriken löd:
VEM HAR VALT WALLENBERG?

En socialist vet att makten ligger i ägandet. Kungen äger ingenting som vi andra är beroende av. Det gör däremot företagarna. Och en grundläggande princip i kapitalismen är att ägandet och därmed makten går i arv i ägarens släkt.
En begåvad företagare kan bygga ett storföretag med tusentals anställda. Sen ärver hans son företaget. Om sonen är idiot (eller saknar samhällsansvar, vilket är troligare) betyder det att tusentals människor blir beroende av vad en sån kan hitta på.

Om republikanska föreningen leddes av socialister skulle den kräva att arvsrätten avskaffades. När en företagare dör ska hans företag bli statligt. Hans barn ska själva skapa sej sin framtid med egen kompetens och duglighet – precis som föreningen kräver att kungens avkomlingar ska göra.   
Föreningen skulle alltså kunna skriva: Kapitalism går inte ihop med demokrati eftersom rollen som ägare går i arv inom samma släkt. Ägare ska tillsättas på demokratiskt sätt efter kompetens och duglighet.

Ska jag lämna Republikanska föreningen? Eller ska jag bli aktiv och kräva att den tar sin uppfattning om demokrati på allvar? Där har jag något att fundera på.



1 kommentar:

  1. http://www.vansterpartiet.se/vansterpress/kalle-och-arvssamhallet/

    Hans Majestät Konungen av Sverige har en extremt viktig roll, som bärare av "Rätten att leva på andra", utan att tillföra något värde. Faller Konungen, så står ett helt koppel på tur att bli ifrågasatta.
    Nu vill hans obildade son bryta strandrätten och bygga bastu mot lagens vilja. Han gör också ett banbrytande arbete för klassamhällets framtida möjligheter och expansion.

    SvaraRadera