onsdag 13 juni 2012

ABF 100 år – med vad då?



Nu firar ABF hundraårsjubileum. Dags att kolla vad Arbetarnas Bildningsförbund sysslat med. Inte har det varit att skapa en arbetarkultur. Traditionen har varit att folket skulle upplysas och uppfostras av dom som menade sig vara bildade.   
Uppfostringstanken har gamla anor. När ABF bildades 1912 var det med en finkulturell ambition. Där förordades t ex länsorkestrar som kunde dela upp sig i stråkkvartetter ”och resa ut i bygderna och ge konserter”, säger Stefan Bohman i sin bok Musiken i politiken (Carlssons 2003), något som vanligt folk troligen inte hade ett dugg intresse av.
Själv har jag föreslagit ABF på min hemort studierubriken Vart tar välfärden vägen? men utan resultat. Om folk på egen hand skulle söka kunskap i det ämnet skulle de snart upptäcka socialdemokratins förflackning och skuld till välfärdens nermontering, vilket antagligen måste förhindras.
När det gäller kulturen ser man tydligast att ABF styrts uppifrån. 1952 stod det i ABF-broschyren Anvisningar för instrumentstudiecirklar att ”dragspelet i regel leder till fattigare kontakter med musik än instrument som fiol, cello och piano”, skriver Stefan Bohman i Musiken i politiken. Och sånt som folk verkligen spelade – munspel, banjo och cittra – skulle ”bortfalla”. Jazz kunde inte accepteras.

ABF har aldrig varit arbetarnas bildningsförbund. Det var inte där vi studerade marxism och politisk ekonomi på 1960-talet, det gjorde vi i fria vänstergrupper. Ännu tidigare stängde ABF ute sexualupplysaren Elise Ottesen-Jensen av rädsla att förlora statsbidrag, berättar Stefan Bohman.
Kan ABF ta sig upp ur slummern nu när behovet av aktivitet och folkbildning verkligen är skriande?



1 kommentar:

  1. Hej Sven!

    Jag förstår och delar delvis din kritik av ABFs bildningssyn under det första halvseklet. Per Sundgren ger också uttryck för en liknande kritik i antologin "ABF hundra år - och sen?", som gavs ut i samband med förra veckans jubileumsvecka och som vi också arrangerat ett seminarium kring i ABF-huset i Stockholm. Jag menar dock att du är orättvis mot ABF som det ser ut idag, och tappar bort att ABF förändrats väldigt mycket sedan 50-talet.

    Amatörkulturen är idag är en dominerande del av ABF - utan pekpinnar uppifrån. Se på det arbete vi bedriver med DIY (Do It Yourself) på musikområdet eller på den högklassiga och många gånger kritiska föreläsningsverksamhet som nu växer snabbt inom ABF. Kika in på programmet till den jubileumsvecka vi just genomfört (se www.abf100ar.se) eller besök Socialistiskt Forum som äger rum i ABF-huset i Stockholm i november varje år.

    Jag vet inte bakgrunden till att du inte fått gehör för din idé om studier om välfärdens framtid hos ABF där du bor - hoppas ni kan sätta er ner igen och samtala kring det för det är ju onekligen viktiga frågor.

    Med vänliga hälsningar,

    Peter Gustavsson
    Kulturpolitiskt ansvarig
    ABFs förbundsexpedition

    SvaraRadera