torsdag 1 november 2012

Glöm inte John Maynard Keynes!Det händer att jag läser Svenska Dagbladet. Det är en bra tidning både för nyheter och debatt. Men ledarsidan är vettlös, som den ju måste vara i landets mest borgerliga blaska.
Den 30 oktober handlade det om arbetslösheten och arbetsförmedlingen. "Först och främst måste arbetsförmedlingen konkurrensutsättas" var ett av budskapen.

Det betyder för den intelligente läsaren tre saker: För det första att privata företagare ska få starta egna arbetsförmedlingar att tjäna pengar på. För det andra att det blir fler jobb om det finns fler som förmedlar dem. För det tredje att ledarskribenten antingen är dum och okunnig eller också säljer sej till Svenskt Näringsliv mot bättre vetande.
Ett annat budskap i ledarartikeln är: "Det är näringslivet som skapar jobb".
Vilket näringslivet uppenbarligen inte gör, för då borde det ju finnas jobb. Här borde staten gå in och göra slut på arbetslösheten. Det var en gång socialdemokratisk politik. Ända från Wigforss tid följde man den brittiske nationalekonomen John Maynard Keynes teori som sa att staten aktivt måste gå in och finansiera upphandling av varor och tjänster för att komma till rätta med arbetslösheten.

Fram till 1970-talet. Då började socialdemokratin förflackas. Sen har det bara gått utför. Nu tror LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson att en "utbyggd arbetsmarknadspolitik" ska fixa arbetslösheten.
Det är lika galet som att tro att Näringslivet skapar jobb när man tydligt kan se att Näringslivet inte gör det. Mer resurser till arbetsförmedlingen eller flera (privata) arbetsförmedlingar kan inte heller skapa fler jobb.

Men staten kan – eller skulle kunna. Om vi fick en vänsterregering som valde att återgå till Keynes.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar