fredag 9 november 2012

Använd kapitalistens girighet!Ericsson meddelar att 1550 arbetare ska få sparken. TT intervjuar personalchef Tomas Qvist som säger att det är oerhört viktig att företaget ser över sina kostnader.
Det är just det han har gjort. I Sverige kostar det ingenting att avskeda folk, vilket det gör i en hel del andra länder.

I Sverige kan en privat företagare ställa 1550 arbetare på gatan. Om man räknar med att de flesta av dem har familjer så drabbas kanske fem tusen människor av den girige företagarens beslut. Samhället låter honom göra det gratis.

Om man nu tänker sej att företagaren hade ett rimligt ansvar för dem som jobbat ihop hans rikedomar, så att han tvingades ge dem tid att ordna nytt jobb och ny försörjning. Då skulle en miljon kronor kanske räcka något år. En miljon till varje avskedad arbetare är ett rimligt krav.
Vad skulle hända? Ett storföretag skulle inte drabbas av någon katastrof. Men ledningen skulle som vanligt "se över sina kostnader". Det skulle kosta lite över en och en halv miljard att avskeda 1550 arbetare. De ansvariga skulle tvingas fråga: "Har vi råd att avskeda dem? Lönar det sej?

I kampen mot kapitalet bör man använda kapitalisternas främsta egenskap – dras girighet – för att få dem att vara lite mänskliga. Tvinga dem att fråga: Har vi råd? Lönar det sej? Och så se till att det inte alltid lönar sej att beröva folk deras försörjning.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar