fredag 30 november 2012

Bäste Stefan Löfven!Som gammal gråsosse tar jag mej friheten att skriva några rader till dej. Det ska bli helt kort. Jag förstår att du har mycket ett göra som ny partiledare och vill inte uppta din tid i onödan. Bara nån minut.

I teves Agenda säger du att du kan tänka dej att införa privata arbetsförmedlingar eftersom den nuvarande Arbetsförmedlingen inte funkar. Den använder inte sina resurser utan skickar tillbaka miljardbelopp till staten i stället för att förmedla jobb för pengarna.

Nu är det så här, förstår du, att det måste finnas jobb att förmedla om man ska kunna förmedla jobb. Låter det konstigt? Tänk dej då att du jobbar på dagis med en massa barn och att dessa barn vill ha, låt oss säga, varsin karamell. Om du har karameller kan du då dela ut dem till barnen. Om du inte har några karameller så kan du inte ge barnen några karameller.

Likadant är det med jobb. För att jobb ska kunna förmedlas måste det finnas jobb. Finns det inga kan inga förmedlas, vare sej av den nuvarande Arbetsförmedlingen eller av en privat arbetsförmedling. Det kanske låter invecklat, men så är det.

Om du nu skulle komma till makten, vilket du faktiskt kan göra om några år, så är en av dina uppgifter att se till att staten skapar arbetstillfällen när det privata näringslivet inte vill. Jag förstår att det låter knivigt om man inte är van vid såna här logiska spetsfundigheter. Men du har några år på dej att fundera på saken. Tänk på barnen som inte kan få några karameller som du inte har. Och tänk på jobbarna som inte kan få några jobb som inte finns.

Se till att skapa jobb, inte flera jobbförmedlingar! Ett välment råd med varma hälsningar från din vän SVEN.   

2 kommentarer: