lördag 10 november 2012

Var finns våra nationalekonomer?


                                                     
I sin bok "Höger om" skriver Stefan Koch att de 150 miljarder som arbetslösheten kostade 1998 skulle ha räckt till att anställa allihop i den offentliga sektorn. Han konstaterade att arbetslöshet är något onödigt!
Finns det inga nationalekonomer som håller med honom? Som kan visa att borgarpacket trummat i oss en bakvänd nationalekonomi som säger att pengar måste till för att arbete ska kunna skapas?
Alltså det som gäller för kapitalister – de måste ju ha eller låna pengar för att kunna starta företag och "ge" folk arbete. Vi andra, alltså samhället, kan ju sätta folk i arbete och först därefter använda pengar för att fördela resultatet av arbetet.

Arbete skapar välstånd och rikedom och håller samhället igång. Ett "sparande" genom arbetslöshet får samhällets verksamhet att avstanna och gör de flesta av oss fattigare.
Vi som inte är ekonomer kan använda vårt sunda förnuft som räcker ganska långt.

Du som har jobb kan fråga dej vem du jobbar för. Jobbar du för en privat företagare är målet att han ska tjäna pengar.
Jobbar du i offentlig sektor är målet att människor ska må bättre. Om ditt jobb är stressigt bör man anställa en till.
En offentlig verksamhet kan aldrig gå med förlust, det kan bara en privat verksamhet göra.

Folkets fiender finns bland våra folkvalda. De som tillåter att sjuka människor utförsäkras. De som tvingar arbetslösa att jaga jobb som inte finns. Vi ser att allt sånt är orimligt.
Om det finns några nationalekonomer som inte är köpta av Näringslivet så bör de träda fram och ta upp kampen mot dom som försöker inbilla oss att spara är viktigare än arbete. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar