onsdag 21 november 2012

Religion är ett vapen i klasskampen!Häromdan träffade jag en sjuksköterska som sa att hon var troende. Det förvånade mej, i ett jobb som är så beroende av forskning och vetenskap. Jag undrade om hon kan sova gott om nätterna när hon vet att jag ska brinna i helvetet. Det kunde hon. Jag undrade om hon trodde att Jesus var född av en oskuld, att en oskuld kan föda ett barn. Hon svarade: För Gud är ingenting omöjligt!

Det här har fått mej att fundera på vad det är för fel på religioner. Ett fel är naturligtvis att de påtvingar folk ett ovetenskapligt tänkesätt, tvingar folk att tro på orimligheter. Och om man tvingas är det någon som tvingar – en makthavare som använder religionen till att stärka sin makt och styra de troende.
Men det finns ett annat fel på religioner. De suddar ut klasskillnader! Kristna kan slåss mot muslimer. Sunnimuslimer kan bekämpa shiamuslimer.

 Här kan klasskampen lösa problemen. Om man börjar tänka i klasstermer blir religionerna betydelselösa. I alla religioner finns det överklass och underklass. Kristen och muslimsk överklass har ett gemensamt intresse – att behärska och suga ut underklassen och berika sej på dess arbete. När de träffas pratar de inte religion utan politik.

Att få underklassen att känna sej som kristen eller muslimsk eller buddistisk eller vad det nu kan vara – det är att få den att känna gemenskap med överklassen, att hindra den från att se sej som underklass och förtryckt!
Religion är alltså inte bara fördumning, den är ett effektivt vapen för de mäktiga i klasskampen.  1 kommentar: