måndag 19 november 2012

Med en blogg når man ut!Det har diskuterats vad som ska krävas av den som vill bli svensk medborgare. I DN 17 november var författaren Lena Andersson inne på det. Hon nämnde en undersökning som visade att 79 procent av de tillfrågade tyckte att "grundläggande kunskaper i svenska" borde vara ett krav. "Baskunskaper om samhälle och historia" ville 56 procent kräva, medan 57 procent tyckte att den som söker medborgarskap bör "dela grundläggande svenska värderingar".

Första kravet kan man ställa upp på. Det är bra om den som vill bli svensk kan prata hygglig svenska.
När det gäller de andra båda kraven blir man betänksam. När jag gick i skolan var historia kungar och krig. Kunskaper om arbetarrörelsen och klasskampens historia fanns över huvud taget inte. Såvitt jag vet finns sådana kunskaper inte heller i dagens skola.
Och vad är "grundläggande svenska värderingar"?

Jag kan bara hitta en enda grundläggande svensk värdering. Nånting som skiljer oss från många andra länder. Nämligen att alla partier från höger till vänster respekterar och aldrig ifrågasätter ett valresultat.
Som folket röstat ska det bli. Men på vägen dit fifflas det och ljugs i partiernas valpropaganda lika friskt här som överallt annars i världen.

Några andra "svenska" värderingar finns inte. Här måste man tänka klassmässigt. Överklassen har sina värderingar, som i dag trumpetas fram i alla medier av lydiga journalister och programledare. Arbetarklassen har sina värderingar, som inte har några möjligheter att formuleras och bli hörda, sedan arbetarrörelsens toppfigurer låtet sej köpas och svikit sina uppdrag.

Det finns arbetarförfattare, till exempel i Föreningen Arbetarskrivare (sök gärna medlemskap där), men finns det längre förlag för arbetarlitteratur?    
En journalist som nyligen intervjuade mej kallade mej arbetarförfattare. Jag sa att jag gärna ville se mej som en sån. Men att jag nu slutat skriva böcker och i stället bloggar för rätt många läsare. Så då är du väl arbetarbloggare, sa journalisten.

Ett ganska skojigt ord – arbetarbloggare. Låt oss bli flera! Alla vi som skriver med socialistisk ambition men inte hittar förläggare som vill ge ut oss. Jag når lika många läsare med den här bloggen som jag skulle göra med en bok. Så låt oss skapa vårt eget forum och nå ut – vi arbetarbloggare!  


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar