onsdag 14 november 2012

Viktig vänstertidning: LO:s ArbetetSverige är det enda land där arbetsgivaren får betalt när folk arbetar hos dem. Så skriver signaturen Sven Svensson i LO:s tidning Arbetaren 9 november under rubriken Fas 3 gör Sverige unikt.
Det enda land där arbetsgivaren får betalt när folk arbetar hos dem. Det är häpnadsväckande. Bara den lilla insändaren gör att man måste läsa Arbetaren. Så jag gör det – och blir än en gång övertygad om hur oumbärlig den tidningen är.

Den 10 november undrade jag om vi hade några nationalekonomer som inte var köpta av Näringslivet. I Arbetet hittar jag en – Martin Klepke. Under rubriken Fattigdom ger inga nya jobb skriver han just det vi alla bör veta men som Näringslivet inte vill höra.
Först och främst: Om folk har jobb och tjänar pengar kan de köpa varor och tjänster som företag och institutioner producerar. Det ger arbetstillfällen och samhället håller igång. Fattigdom ger däremot minskad konsumtion, minskad produktion och därmed arbetslöshet.

Generella ersättnings- och trygghetssystem är ingen belastning för samhället, som alliansen ständigt vill ha det till. Tvärtom är de av central betydelse för att få upp andelen sysselsatta.
Utbyggd nattis gör att föräldrar kan jobba på obekväm arbetstid – det ökar sysselsättningen. Bra äldrevård fyller samma funktion. Ersättning vid arbetslöshet håller också konsumtionen uppe och ger jobb.

En insändare säger att socialdemokratin vill ha makten, men de vill inte använda den till något.
Nätverket Välfärd Utan Vinst ogillar Stefan Löfvens idé om etniska koder för vinstdrivande bolag i välfärden. Det är som att ge räven tillträde till hönsgården mot löfte att bli vegetarian.
Till sist skriver Ann-Charlott Altstadt om att skolan blivit ett företag på en marknad. Det är meningen att skolor ska konkurrera, slåss för sin existens och satsa miljoner på reklam för att locka elever att byta plugg. Frågan är inte så mycket vad det är för fel på skolan utan vad det är för fel på Jan Björklund.

Om man vill veta vad det är för fel på det kapitalistiska samhälle vi lever i bör man prenumerera på vänsterpressen. Själv har jag Proletären, Flamman och LO:s Arbetet. Borgarpressen kan man inte undgå, den finns överallt. Men prenumererar på den gör jag inte. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar