tisdag 26 november 2013

En som bryter mot en rad tabun


År 1962 gav Kristina Ahlmark-Michanek ut sin bok "Jungfrutro och dubbelmoral" där bland annat uttrycket "kärlek för vänskaps skull" lanserades. Förläggaren Bengt Forsberg sålde stora upplagor av böckerna Kärlek där etablerade författare skrev pornografi. I en av de första volymerna skrev kulturradikalen Ebbe Linde i förordet om hur märkligt det var att våldet var mindre tabuerat än erotiken:

Hur en man skjuter eller stryper en ung dam och sedan gräver ner liket i en rosenrabatt – det kan berättas och skildras, till och med i bild inför allt folket. Det anses inte sårande för tukt och allmän sedlighet. Men sticker han in sitt könsorgan i den unga damen och utför därmed förknippade rörelser, då tycks det varken kunna nämnas eller skildras utan att det uppstår ett stort indignerat anskri om att sederna är i fara.

Ovanstående text har jag hämtat ur boken Svenska tabun av Karl-Olov Arnstberg (Carlssons förlag 2007), en bok som jag här passar på att ivrigt rekommendera. Arnstberg är en frispråkig författare som själv utmanar en rad tabun, t ex när det gäller olika kulturer i det mångkulturella Sverige. Han säger bland annat om romer, f d zigenare, att de hör till de mest förtryckta och misshandlade folken i världen och att det är naturligt att det förekommer hög brottslighet bland dem. Han berättar utförligt om islam och drar slutsatsen att islam inte har något att bidra med till den svenska kulturen.

Arnstberg bryter frimodigt mot svenska tabun. Han tar till exempel upp frågan om invandare och kriminalitet, något som livligt diskteras i Norge men tycks vara förbjudet att diskutera i Sverige. Han nämner att antalet apatiska barn hos asylsökande ökade från 1 år 2000 till 15 nästa år och 65 ett år senare, för att år 2005 vara uppe i 424 apatiska barn. År 2006 hade asyl beviljats för fler asylsökande och då var antalet apatiska barn nere i 65.

Vi får påpekat för oss att Bibeln är lika sträng som Koranen. I Andra Moseboken 35:2 står det att man ska straffas med döden om man arbetar på en söndag. Andra Moseboken 21:7 ger en far tillåtelse att sälja sin dotter som slav och Tredje Moseboken 25:44 ger oss tillåtelse att göra våra grannar till slavar.

Vad är då skillnaden mellan Bibeln och Koranen? Skillnaden är att vi i den sk kristna världen struntar i Bibeln och knappast vet vad det står i den, medan många i den muslimska världen tar sin gamla Koran på allvar. Att kritisera Koranen är tabu.

Det finns tabun kring mat, barn, sexualitet, klädsel, döden, heder, tankar och allt möjligt som jag inte hade en aning om. Du kan läsa om detta i Svenska tabun och dessutom se en orädd författare bryta mot en rad tabun. Det är både roligt och lärorikt. Arnstberg har skrivit fler böcker. Värd att hålla ögonen på.     











Inga kommentarer:

Skicka en kommentar