söndag 10 november 2013

Allt är som förut, men inte som det ska!


När man kommer hem från en tids bortvaro ligger en hög tidningar och väntar. Man måste bläddra igenom dom för att kolla att allt är som förut, som det ska vara. Jag börjar med Svenska Dagbladet 25 oktober. Där är rubriken: Starka banker bingo för aktieägarna. Det handlar om de fyra stora, SEB, Handelsbanken, Swedbank och Nordea. År 2011 fick deras ägare 25 miljarder, år 2012 fick de 36 miljarder, år 2013 har det gått upp till 41 miljarder.
Stölder som redovisas helt öppet.

Jo, visst är det stölder. I min och Ingas sagobok för arbetarbarn, Perka med lösskägget, (1981) lät vi Perka hamna i en överklasskola där barnen får lära sej det överklassens barn ska veta, bland annat att de rika får stjäla från de fattiga, men de fattiga får inte stjäla från de rika. Denna sanning var för vänstervriden för vissa recensenter. En sanning var det likafullt. Och en sanning är det även i dag.

Det första en socialistisk regering skulle göra är att förstatliga bankerna. Dvs låta folket stjäla från de rika. Så att de rika inte längre kunde stjäla från vanligt folk. I min barndom fick man hygglig ränta på sina sparpengar. Numera får man ingen ränta alls. Några bankdirektörer gör jättevinster på rena stölder från oss andra.

Jag kollar vidare i tidningshögen. Allt är som förut. Men tamejfan inte som det ska vara.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar