fredag 25 januari 2013

Ge råd till mäktiga politiker?Mina vänner bland politiker är socialdemokrater. Jag har inga vänner som är aktiva politiker i andra partier. Inga ovänner heller. Jo, bland moderaterna. Ordet modrat associerar alltid till nazist. Vilket är orättvist, eftersom de flesta av dagens moderater inte ens var födda på Hitlers tid. Men man har ju sina fördomar.

En av mina sossevänner har märkt att jag misstror även s-politiker. Hon tyckte det var min skyldighet att precisera min kritik. Så jag gav henne mina sju regler för politiker:
1) Låtsas inte att du begriper allting. Medge hellre din begränsning, den är ändå alltid större än du tror.
2) Använd aldrig ord som "bedömning" och "konstatera", ord som inte ingår i vanligt folks språk och stämplar dej som utanförstående.
3) Du är van att ta hänsyn till vad dina polare bland makthavare och höginkomsttagare ska tänka om det du gör. Försök i stället föreställa dej vad vi andra kan tycka.
4) Tala inte om eftersatta grupper. Alla vet ändå att du aldrig kommer i kontakt med sådana.
5) Påstå inte att du vill rädda jobben eller trygga välfärden. Gör det i stället, så vinner du i trovärdighet.
6) Säg aldrig att du gör skäl för din lön för att du måste ställa upp dygnet runt. Det måste varenda småbarnsmamma göra mot betydligt lägre ersättning.
7) Till sist det enklaste och mest självklara: Försämra aldrig för någon som tjänar mindre än du själv!

Nu väntar jag bara på vad hon ska säga om mina sju förslag. Dumheter! kommer hon förmodligen att säga. Med all rätt. Det finns ju viktigare saker man borde påminna en högavlönad och mäktig s-politiker om. Socialismen till exempel. Men det vore kanske att gå för långt.
   


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar