torsdag 2 januari 2014

Privatisering betyder stöld!


Vad kan vi vänta av det nya året? Främst att vi blir av med regeringen Reinfeldt och (förhoppningsvis) får en bättre regering. Men det sker i så fall först i höst, och dessförinnan kan mycket hända. Vi kan till exempel få fler privatiseringar, dvs stölder från det allmänna.
Privatisering betyder att offentligt ägd verksamhet övergår till privata ägare. Det är sådana privata ägare regeringen Reinfeldt representerar. Avsikten är att öka konkurrens och effektivitet.
Men privatiseringar har hittills inte lett till någon fungerande konkurrens. Privata utförare försöker i stället minska sina kostnader för att öka vinsterna och det leder till att exempelvis vården blir sämre.
Även annat försämras. Vi har sett det inom eldistribution och spårbunden trafik.
Privatisering och nedskärningar hör ihop. Skattepengar går till privata vinster. Privatiseringar har drivits längst i Täby och Norrtälje. Där betalar varje invånare 23.567 respektive 22.235 kronor till privata aktörer.
Privatisering är stöld. De tycks också själva ordet bevisa. Ordet "privat" kan härledas till latinets "privare" som faktiskt betyder att bortröva, tömma, bemäktiga sig.
Så vad gör vi? Röstar på Vänsterpartiet som är det enda parti som klart sagt sej vilja motarbeta all privatisering. Om partiet nu håller fast vid det i en rödgrön regering. Man kanske kompromissar – vilket ju är vad politiskt svek brukar kallas. Men nej – jag vill ha nåt att tro på. Så jag röstar på V och försöker tro.   





1 kommentar: