lördag 4 januari 2014

Håll alltid klasskampen vid liv!


I en av mina böcker hittar jag ett ord – kleptokrati – som jag nästan glömt men nu vill rädda åt eftervärlden. Kleptokrati betyder tjyvstyre och är motsatsen till demokrati folkstyre.
Den som vill bi rik måste ta pengarna nånstans. Man kan inte bli rik på eget arbete, bara på andras. Så länge de flesta hade det bra var det svenska samhället en demokrati. Nu har det förvandlats till en kleptokrati, till ett tjyvstyre. Men det kallas förstås fortfarande demokrati för det låter fint.
Det som låter fint kan luras. När samhället förändrades så att kapitalisterna med Fredrik Reinfeldt fick makten blev Sverige en kleptokrati.
Demokrati låter finare men fina ord kan luras. Titta på skolorna! När de blivit ägda av riskkapitalister kallas de fria skolor. Som om de dessförinnan varit ofria och fångna av staten.
Kleptokrati är ordet jag vill rädda.
Om Sverige är en kleptokrati eller en demokrati har vi naturligtvis olika åsikter om beroende på politisk ståndpunkt. Men antingen vi är höger eller vänster vill vi väl leva i en demokrati. Eller påstå att vi vill det.
Nej, påstå aldrig att höger och vänster kan vara överens! Håll klasskampen levande! Annars kommer vi för alltid att leva i en kleptokrati!
 



1 kommentar: