lördag 18 februari 2012

Vad säger Proletären?


Proletären ges ut i Göteborg av Kommunistiska partiet. Den är frispråkig och talar klarspråk om sånt som mer välanpassade tidningar rör försiktigt vid. Så när det dyker upp en ny snackis – som Fredrik Reinfeldts förslag om höjd pensionsålder till 75 år – så kommer frågan naturligt till oss på vänsterkanten: Vad säger Proletären?

Det har sagts överallt att när gamlingarna blir fler måste färre arbetande försörja fler pensionärer. I Proletären får vi veta att det blir tvärtom. Försörjningsbördan minskar i stället för att öka. Beroende på att produktiviteten per arbetande ökar med den tekniska utvecklingen!
Kraven på höjd pensionsålder handlar om fördelning. Kapitalägarna vill lägga beslag på produktivitetsökningen. Arbetets frukter ska inte komma de arbetande till del "och då rakt inte ges till pensionärer, som helst ska stappla fram på arbetsplatserna tills de stupar och i vart fall så länge rollatorn bär".
Hela det nya pensionssystemet bygger på denna bluff. Det fanns inga skäl att avskaffa ATP, andra än kapitalets krav på att få behålla produktionsöverskottet för egen del. Proletären skriver:
"Ett pensionssystem som ger människor rätt till en trygg ålderdom med möjlighet att ägna sig åt annat än yrkesarbete, medan livskrafterna ännu är i behåll, ryms inte inom en allt girigare kapitalism."
"Det är en absurditet att kräva att 70-åringar med utslitna kroppar och trötta själar skall stappla omkring på arbetsplatserna samtidigt som ungdomsarbetslösheten slår ständigt nya rekord. Det enda rimliga är att göra tvärtom: Ge ungdomen en chans genom att sänka pensionsåldern!"
"Ett allt rikare Sverige har utan vidare råd att låta människor gå i pension med hälsan och livsandarna i behåll…"
"Ska vi hålla till godo med ett livslångt tvångsarbete? Eller ska vi slåss för ett samhälle som bejakar människan och livet?"

Så säger Proletären i nr 6/2012. Men inte i radions tidningskrönika. Och jag har inte sett det citeras nån annanstans heller. Därför citerar jag det här. Man blir inte revolutionär för att man håller sej med vänsterpressen. Men klokare blir man. Och jag får Flamman, Proletären och LO-tidningen, alla tre, billigare än en prenumeration på DN. 

1 kommentar:

  1. Budskap som detta från Proletären kämpar i hård motvind. Tack för att du lägger ut detta till förhoppningsvis flera som blir stärkta av din klarsynta insikt. Man kan inte göra annat än kommunicera. Sven Wolter blev nyligen censurerad av SR när han sade en negativ sanning om Reinfeldt! Du och vi kan dock, ännu så länge, fortsätta skriva i ett öppet media utan att få munkavle.

    SvaraRadera