lördag 18 maj 2013

Glöm bort mobiltelefonen!



Förr sa man Hur mår du? Nu säger man Var är du? Frågan har blivit titeln på en läsvärd bok av Katarina Bjärvall, Var är du? (Ordfront). Den handlar om en liten grej som förändrat tillvaron för miljoner människor, både barn och vuxna – mobiltelfonen.
I mitten på 1980-talet var den ett attribut för de rika, en yuppienalle. Nu är den var mans egendom. Och en hel värld ryms i mobilen: vännernas nummer, bilder, musik. Mobilen har blivit ett kreditkort. Handla nu, betala på nästa mobilräkning!

Eller låna. Sms-lånen kom på våren 2006. Tre år senare hade kronofogden 47 000 ansökningar om betalningsförelägganden för obetalda sms-lån.
I genomsnitt skickar svenska ungdomar 30 sms om dagen. (Sms betyder short message service, får vi veta.) Många stänger aldrig av mobilen, inte ens på natten.
I Sverige är vi 9 miljoner invånare och har över 10 miljoner mobilabonnemang. Än mer överraskande är kanske att var tredje afrikan också har det.
Hur skadlig mobilstrålningen är vet ingen. Vi får en lista på de sjukdomar den kan tänkas orsaka från huvudvärk till cancer.

Hur ser mobilens framtid ut? Den har blivit billigare och sämre, helst ska vi byta den varje år. Samtidigt har den fått många obegripliga funktioner som tar tid att komma underfund med. Snart kanske vi får vårt personnummer till telefonnummer.

Till slut rekommenderas vi att ha mobilen i fickan, avstängd och helst bortglömd. I den glömskan finns en frihet, säger Katarina Bjärvall.
                                                              





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar