tisdag 24 september 2013

Här kan du läsa lite strunt



De flesta såna här bloggar – och det finns hundratusentals – är till för struntprat. Det låter inte särskilt viktigt, men hur är det nu – det till synes tanklösa småpratet är kanske inte alldeles meningslöst. Du kan läsa en del om det i Till struntpratets lov av Viveka Adelswärd, en bok som Brombergs gav ut för några år sedan.

 Viveka Adelswärd har forskat i struntpratet. Resultatet är både roande och överraskande.
Åsikter och argument ligger inte alltid färdigformulerande i våra huvuden. Under ett vanligt samtal kan vi ibland säga något som vi inte visste att vi visste eller tyckte. Vi behöver andra människor som bollplank för att få igång tankarna.
Vi pratar strunt under arbetsluncher, på fikaraster och vid restaurangbord lika väl som vid högtidliga middagar. Hur inleder man ett samtal? Fint väder i dag. Var kommer du ifrån? Lättast är det att börja prata med nån som har hund. Vilken fin jycke, vad heter den?

När kaffet kom till Europa på 1500-talet blev kaffehusen populära. Där frodades skvallret, dvs oftast prat om andra människors sexuella aktiviteter eller personliga drivkrafter. Skvallret är vår populäraste samtalsform.
De flesta av oss pratar oftare om teveprogram än om viktiga ämnen, t ex politik. Ibland är det bättre att vara underhållande än sanningsenlig. Vita lögner hör hemma i struntpratet. Åh, vad det här var gott! Vilken vacker klänning!
Vid matbordet får barnen inte bara matvanor utan även pratvanor. Barn har en språklig upptäckarglädje. En liten flicka hittade på ett samlingsnamn för apelsiner, clementiner och mandariner – klyftariner. Barn bör få prata, inte låta maten tysta mun.

Viveka Adelswärd ställer frågor och redovisar forskningsresultat. Vad är skillnaden mellan klyschor och floskler? Varför talar tyskar mest om arbete och svenskar mest om fritid? Hur mycket har mobiltelefonen ökat struntpratet?
Vi får lära oss inleda samtal men också avsluta det. Nu är det dags att tänka på refrängen. Det är en dag i morgon också.

Hos Viveka Adelswärd får du veta vad du egentligen gör när du pratar strunt. Eller skriver en sån här blogg.
                                                            





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar