söndag 21 oktober 2012

Prata vettigt och stava rätt!Från min tid som maskinsättare har jag ett maniskt intresse för svenskan. Det kryper i mej när jag ser felaktigheter och dumheter i språket.  På en skyskrapa i Norrköping står det Holmen Paper. Jag hävdar att papper stavas med två p och att det är fel att stava med ett p. Men det är det inte. Det är den nya tiden.
Den nya tiden gör rent hus med åäö också. Redan 1984 förvandlades Skånska Cementgjuteriet till Skanska. 1988 blev Götabanken Gotabanken. Samhällsföretag blev Samhall. Poeten Ove Klinthäll skrev om jag minns rätt:

Å och ä och ö ska bort
Vad sker med språkets grace
när Hörby blir till Horby
Mönsterås blir Monsteras
Men värst är det för detta ord
som förr betecknat parlek
emellan man och kvinna
men som nu får heta karlek.

Man kan formulera meningar som är språkligt korrekta utan att för den skull vara glasklara. Politiker gör ofta så. Jag minns att en moderat politiker tillfrågades i radio om varför nämndemän är politiskt valda och svarade:
– Man har väl ansett att det är den nomineringsformen som är aktuell.
När Ingvar Carlsson var statsminister fick han frågan om den nya skattereformen skulle finansieras til hundra procent och svarade:
– Det beror på vad man menar med hundra procent.
När Laila Freivalds var justitieminister sa hon:
– Och det är mycket viktigt att vi bedriver en politik som leder till resultat.

Språket är svårt. Är jämlikare mer än jämlikt? Är ökad jämlikhet mer än jämlikhet? Och rättvisare, är det mer än rättvist? Då är väl unikare mer än unikt också, men hur i helsike då?
Dock vet jag att abborre stavas med två b och två r och att aldrig aldrig stavas med två l vilket alltid alltid gör. Samt att m och n aldrig dubblas framför d och t.

Och vissa fel skulle jag aldrig göra. Till exempel:
Halvt vansinnig och omgiven av dåliga rådgivare kan jag inte annat än beklaga Fredrik Reinfeldt. Det kallas syftningsfel, eftersom denna klassiska mening inte syftar på Fredrik Reinfeldt utan på Erik XIV.
Och så kan jag tala om att Monopolkapital stavas med tre o. Ifall du inte fick lära dej det i skolan.

1 kommentar:

  1. "Syftningsfelet" är bara för underbart. Keep it up!

    SvaraRadera