tisdag 23 oktober 2012

Brev från ArbetsförmedlingenDen 20 oktober bloggade jag under rubriken "Klasskamp igen – nu om vår hälsa". I går fick jag svar från Arbetsförmedlingen som följer:

Hej Sven,
Jag heter Annika och jobbar som arbetsförmedlare på Arbetsförmedlingen. Vi prenumererar på blogginlägg som handlar om jobb och arbetsmarknad.
Den kvinnan du skriver om blev isåfall utförsäkrad från försäkringskassan och ska då prövas mot arbetsmarknaden om hon på något sätt med anpassade arbetsuppgifter eller i en annan branch än tidigare yrke kan utföra arbete till någon del.
Hon blir då inskriven i 3 månader i något som kallas arbetslivsintroduktion. Under den tiden utreds det om man kan hitta annat arbete eller andra arbetsuppgifter i någon omfattning.
Detta kan enbart ses positivt då om detta skulle falla väl ut skulle lyfta hennes livskvalité väsentligt både ekonomiskt och socialt.
Blir utfallet att hon inte till någon del kan utföra något arbete erbjuds hon det vi i dagligt tal kallar sjukpension tidsbestämt eller permanent. Och då har det i alla fall gjorts en utredning och det kan också bara vara positivt.
Alla förändringar behöver inte vara av ondo, vi jobbar för att ta tillvara kraften där den finns. Vi hade en kampanj för ett tag sedan där vi lyfte just detta för att belysa de olika insatser vi har för funktionshindrade så att arbetsgivarna skulle få vetskap om dom. Som ett exempel behöver en rullstolsburen person nödvändigtvis inte vara handikappad om den utför ett kontorsarbete där den inte behöver använda sina förlamade ben.
Med vänlig hälsning Annika, arbetsförmedlare

På det svarade jag:

Annika hej! Om du prenumererar på det som skrivs om er verksamhet så kan du gå tillbaka till Aftonbladet 30 augusti 2009, då jag började samla på det som skrevs om försäkringskassans nya regler. Då skrev AB om 51-åriga Tuija Saaari som enligt sin läkare var för sjuk för att jobba men ändå fick sin sjukersättning halverad. Till AB sa hon: Ni har förstört mitt liv.
Det var 2009 det. Ingen vet hur mångas liv försäkringskassan och arbetsförmedlingen har förstört sen dess. Du medger själv att ni går arbetsgivarnas ärenden. Deras enda intresse är att tjäna pengar på att krama arbete ur folk, gärna också ur sjuka. Vem som är för sjuk för att arbeta ska läkare avgöra, inte byråkrater som har sitt hjärta hos företagare och inte hos det folk som betalar deras löner.  
Ditt arbete (som du beskriver det) är en skamlig sysselsättning. Om du inte litar på läkarna, vem litar du då på? undrar
SVEN WERNSTRÖM  

8 kommentarer:

 1. Varför protesterar inte läkarkåren mot att en FSK-läkare kan motsäga en hel radda med specialister om en persons sjukdom?

  SvaraRadera
 2. Av egen erfarenhet efter två hjärtinfarkter med akut by pass och efterföljande försök till ballongsprängning med kroniskt hjärtfel, som har för stor risk att opereras,har jag som sanningsvittne fått uppleva samspelet Läkare & Försäkringskassa där Läkarna bockar och bugar sig till FK:s kriterier, vill de som speciellt egen springläkare få sina uppdrag så ställer de upp för FK med alla medel de kräver, långt utanför vård och rättsväsende för att mörka och speciellt skriva om tidigare läkarintyg för att passa nya sjukförsäkringslagens genomförande, lagar får knuffas undan till förmån för "politiken" det har också blivit ett mycket bekvämt förhållande sätt då att skylla på Försäkringskassan för att inte själv alls behöva stå som ansvarig inför patienten!! numera utkastad från FK, tvingad till uppsägning och som sökande i "arbetsmarknadens" förfogande efter nytt arbete och 35 år som säljare!!

  SvaraRadera
 3. "Under den tiden utreds det om man kan hitta annat arbete eller andra arbetsuppgifter i någon omfattning.
  Detta kan enbart ses positivt då om detta skulle falla väl ut skulle lyfta hennes livskvalité väsentligt både ekonomiskt och socialt."

  Det här hade eventuellt kunna stämma om man själv valt att avbryta sin sjukskrivning för att se hur man klarar ett arbete som är anpassat efter sin situation. Men det vet ju alla att så inte är fallet.

  Enbart positivt... hur skulle det kunna vara det? Att vara sjuk och samtidigt bli ifrågasatt och tvingad till aktiviteter som man mår sämre av... hur skulle det enbart vara positivt? Här tycker jag att beslutsfattarna och tillämparna saknar verklighetsförnkring.

  Dessutom blir knappast ekonomin BÄTTRE, tvärtom. Från sjukskriven till arbetslivsintroduktion innebär stora glapp och SÄMRE ersättning. Jag vet för jag har varit i just den sitsen. Inte frisk, ingen behandling, utförsäkrad, inskriven på AF, mådde sämre än nånsin på grund av krav och sämre ekonomi. Det konstaterades efter ett antal månader att jag inte klarade ens det simplaste utslussningsprogram.

  Läkarna borde som sagt protestera mera högljutt.

  SvaraRadera
 4. "Blir utfallet att hon inte till någon del kan utföra något arbete erbjuds hon det vi i dagligt tal kallar sjukpension tidsbestämt eller permanent" Vad är det för nonsens. Man får ansöka om sjukersättning eller sjukpenning efter dessa tre månader och det är inte alls säkert att man får det beviljat även om man inte har någon arbetskapacitet.

  SvaraRadera
 5. Ett exempel: Min husläkare skrev remiss till neurolog för att om möjligt få en diagnos ställd på min sjukdom. Under tiden som denne neurolog utredde mej så fick jag genomgå olika behandlingar, bla en där man satte dropp och chockdoserade kortison. Under tiden med kortison mådde jag inte alls bra, så neurologen sjukskrev mej några veckor, det rörde sej inte om någon långtidssjukskrivning.
  Som ett brev på posten (bokstavligt talat), så ifrågasatte F-kassan min sjukskrivning och hänvisade till ett läkarutlåtande som en av deras egna läkare dikterat ihop. Dikterat, ja jag benämner det så då denne läkare som utan att ha träffat mej och enbart utifrån försäkringskassans info, omöjligen kunnat skaffa sej den verklighetsbild som gjorde att neurologen sjukskrev mej. Att denna läkare som F-kassan anlitat hade sin tjänst i Malmö kan ju ha varit en bidragande orsak till att jag inte fått träffa densamme, då det skiljer ca:80mil oss emellan. En annan bidragande orsak till den uteblivna kontakten kan ju ha varit att denne allmänläkare liksom min husläkare tillika allmänläkare, inte besatt den kompetens som behövdes för att bedöma min sjukdom, så det hade inte gjort någon skillnad om vi åtminstone hade träffats. Skillnaden var den, att min husläkare som jag naturligtvis besökte, insåg att dennes kompetens inte räckte ända fram och remitterade mej därför till en specialist inom området.
  Då F-kassans läkare inte ens har träffat mej, i och för sej förståeligt då det skiljde 80mil oss emellan och dessutom hade mage att sitta och ifrågasätta den neurolog som jag träffade, som behandlade mej och sist men inte minst besatt den kompetens som behövdes för att göra en bedömning i situationen. Ja, då är just "dikterat ihop" det rätta ordet, har man inte gjort något väldigt....väldigt fel då?
  Jo, jag överklagade och ifrågasatte denne läkares handlande, bedömning etc etc och fick sjukskrivning godkänd. Men någon/ra tänker väldigt fel, för dessa försäkringskassans läkare verkar än och tillåts fortsätta och det....det är skrämmande.

  SvaraRadera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 8. Konstigt att de i mitt varken svarar på brev eller blogginlägg, som de i ditt fall påstår sig prenumerera på...

  http://ljuramannen.wordpress.com/2012/04/16/jobbansokan/

  /Pentti Ljuramannen Salmenranta

  SvaraRadera