söndag 28 oktober 2012

I natt sov vi en timme längre!Gomorron gomorron!
I dag är det vintertid. Du har väl inte glömt att ställa om klockan? Den ska ställas om en timme, antingen framåt eller bakåt. Men vilket är det nu?
Min morgontidning frågar fem personer hur de vet om det är framåt eller bakåt. Alla svarar att klockan ska vridas tillbaka eftersom det är nu man ska ställa tillbaka trädgårdsmöblerna.

Det gör mej förvånad. Min morgontidning är Folkbladet. Den bör väl läsas av folk som inte tillhör medelklassen och bor i villa? De flesta av oss har ju inte trädgård och trädgårdsmöbler. Det bör finnas ett sätt att minnas hur klockan ska ställas som kan gälla för oss alla. Och det finns det. Vi kan alla med saknad tänka tillbaka på sommaren och därmed bli erinras om att klockan ska ställas tillbaka. För att till våren ställas fram för att vi ser fram emot sommaren som ska komma.

Glöm medelklassens trädgårdsmöbler! Nu är det vintertid för oss alla, vilken klass vi än tillhör. Och i vilket EU-land vi än bor.
Alla EU-länder ställer om till vintertid och sommartid samtidigt. Vintertiden, som är normaltid, börjar sista söndagen i oktober. Sommartiden börjar sista söndagen i mars.
Tanken med att ha gemensamma regler för sommar- och vintertid är bland annat att det ska bli lättare att sätta tidtabeller för transporter mellan olika länder.

På nätet kan man hitta andra motiveringar. Till exempel att man kan utnyttja dagsljuset bättre om man vaknar tidigare på sommaren. Men överheten gör ju inga ändringar för att vi ska bli gladare och må bättre. Snarare för att vi ska arbeta mera och bli lönsammare. Hur det hänger ihop med det här är jag inte klar över, det hoppas jag någon annan kan förklara.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar