tisdag 30 oktober 2012

Befria kungen och hans familj!I går kom tidskriften Reform i min brevlåda. Det är Republikanska Föreningens medlemstidning. Där finns en hel del kul att läsa.
Till exempel att men inte borde ha kungens porträtt på våra mynt utan i stället en bättre symbol för Sverige. Varför inte sätta en midsommarstång på mynten? Och inte ska väl kungen få öppna riksdagen. Talmannen borde uppmana honom att stanna hemma och själv sköta öppnandet av riksmötet.
En skribent blir provocerad av kungahusets brist på ödmjukhet – dom anser sej vara berättigade att få en massa pengar och bli bemötta med underdånighet!

Monarkin är så djupt rotad i den svenska historien att den blivit en del av den nationella kulturen. Inget parti tycks våga ta i republikfrågan. Inte ens socialdemokraterna som ändå har kravet på republik i sitt partiprogram!
Under årets Almedalsvecka i Visby hade Republikanska föreningen ett seminarium om monarkins avskaffande. Närvarande var fd hovmarskalken Elisabeth Tarras-Wahlberg som i 30 år gjort propaganda för hovet. Hon lär ha lyssnat intresserat. Föreningen tolkar hennes närvaro som ett sent demokratiskt uppvaknande, skriver Reform. Som nu ivrigt väntar på hennes medlemsansökan.

Den lär dom väl inte få. Men föreningen växer och har nu drygt tiotusen medlemmar. Om du blir nyfiken kan du kolla föreningens åsikter på www.repf.se.
Statschefen ska tillsättas på demokratiskt sätt efter kompetens och duglighet. Hellre folkmassa än arvsmassa! sägs det. Medlemmarna i kungafamiljen saknar den mänskliga rättigheten att styra över sina egna liv. Vi vill befria kungafamiljen. Ge Carl Gustaf Bernadotte och hans familj den frihet de har rätt till!

En så god gärning kan väl ingen av oss ha något emot?
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar