lördag 20 oktober 2012

Klasskamp igen – nu om vår hälsa



En egendomlighet i den nya reinfeltska världen är att man på ett ögonblick kan förvandlas från sjukskriven till arbetslös fast man inte har blivit ett dugg friskare. Politiker kan bestämma att man bara kan vara sjuk en viss tid.
Jag läste om en kvinna som drabbats av detta. Hon hade varit sjukskriven en tid och blev av Försäkringskassan hänvisad till Arbetsförmedlingen därför att hennes tillåtna sjuktid var slut. Sjukpenningen drogs in och a-kassan skulle ta vid. Eller hur det nu var.

Sunda förnuftet säger oss att det måste finnas en anledning till att såna här galna bestämmelser utfärdas. Det kan inte vara så att var och en måste få rätt att försörja sej själv. Nej, i ett gott samhälle måste vem som helst ha rätt att vara sjuk och försörjas av oss som är friska.
Samhället fungerade ju medan den här kvinnan var sjukskriven. Hennes arbetskraft behövdes inte. Sjuka människor ska inte räkna som arbetskraft i ett friskt samhälle.

I ett sjukt samhälle som vårt är det annorlunda. Den här kvinnan ska inte ut på arbetsmarknaden för att försörja sej själv. Hon ska ut på arbetsmarknaden för att någon företagare ska kunna tjäna några ynka kronor på det lilla arbete hon ska orka utföra trots sin sjukdom.
Hon är ett offer för ett klassamhälle där fel klass har makten.

2 kommentarer:

  1. Mycket, mycket bra skrivet. Skicka den till tidningarna, tycker jag.

    SvaraRadera
  2. Hej Sven,
    Jag heter Annika och jobbar som arbetsförmedlare på Arbetsförmedlingen. Vi prenumererar på blogginlägg som handlar om jobb och arbetsmarknad.

    Den kvinnan du skriver om blev isåfall utförsäkrad från försäkringskassan och ska då prövas mot arbetsmarknaden om hon på något sätt med anpassade arbetsuppgifter eller i en annan branch än tidigare yrke kan utföra arbete till någon del.
    Hon blir då inskriven i 3 månader i något som kallas arbetslivsintroduktion. Under den tiden utreds det om man kan hitta annat arbete eller andra arbetsuppgifter i någon omfattning.
    Detta kan enbart ses positivt då om detta skulle falla väl ut skulle lyfta hennes livskvalité väsentligt både ekonomiskt och socialt.
    Blir utfallet att hon inte till någon del kan utföra något arbete erbjuds hon det vi i dagligt tal kallar sjukpension tidsbestämt eller permanent. Och då har det i alla fall gjorts en utredning och det kan också bara vara positivt.

    Alla förändringar behöver inte vara av ondo, vi jobbar för att ta tillvara kraften där den finns. Vi hade en kampanj för ett tag sedan där vi lyfte just detta för att belysa de olika insatser vi har för funktionshindrade så att arbetsgivarna skulle få vetskap om dom. Som ett exempel behöver en rullstolsburen person nödvändigtvis inte vara handikappad om den utför ett kontorsarbete där den inte behöver använda sina förlamade ben.

    Med vänlig hälsning Annika, arbetsförmedlare

    SvaraRadera