fredag 6 februari 2015

Stefan Löfven borde läsa Proletären


Sverige är nu det enda landet i värden som låter skattepengar gå till vinstdrivande friskolor efter att Chiles parlament nyligen röstat igenom en lagändring som förbjuder vinster i skattefinansierade skolor.
Chiles utbildningssystem privatiserades under den liberal-fascistiska diktatorn Augusto Pinochets tid men länge har studenterna krävt en återgång till offentligt driven skola. Den införda lagändringen är enligt Chiles socialdemokratiska regering bara ett första steg. I nästa fas ska lärarnas löner höjas, kommunala skolor bli statliga och universitetsutbildning bli gratis.
Många länder har privat drivna skolor, men bara Sverige och Chile har haft friskolor finansierade av staten. Nu återtår att se om Sveriges rödgröna regering är beredd att som sista land i världen överge det friskolesystem där skattepengar går rakt ner i fickorna på friskolekoncernernas ägare?

Den här texten har jag hämtat ur Kommunistiska partiets tidning Proletären nr 6, 5 februari. Den är tänkvärd. Men nu läser väl inte Stefan Löfven Proletären, så vi får nog inget svar på frågan.   

1 kommentar:

  1. Jag tror nog att varje statsminister läser oppositionella tidningar. En vanlig rutin är nog att vissa artiklar kopieras och läggs för läsning.

    SvaraRadera