onsdag 11 februari 2015

Ska skattepengar gå till vinster?


I Chile har demonstrationer mot skolföretagen drivit fram en ny lag som förbjuder att skattepengar går till privat vinst. Det betyder at Sverige nu är ensamt i världen om att tillåta vinster i skattefinansierade skolor.
Detta läser jag i Dagens ETC 10 februari. Tidningen meddelar att inget annat land än Sverige har kombinationen av elevpeng, fritt skolval och vinstuttag.
Fram till 26 januari hade Sverige sällskap av Chile. Då tog Chiles kongress en lag som förbjuder skattefinansierade skolor att ta ut vinster.
De privatägda skolorna kan välja mellan att sälja sin verksamhet till staten eller att fortsätta helt utan skattepengar och i stället ta ut terminsavgifter från eleverna.
I Sverige föddes systemet med skolpeng och fritt skolval på 90-talet. Och precis som i Chile har skillnaden mellan och de elever som klarar sig bra och de som har det svårt i skolan blivit större och större.
Nu är vi ensamma om att låta giriga företagare starta skolor att tjäna pengar på. Vad säger Stefan Löfven – ska det fortsätta såhär?

1 kommentar:

  1. Jag håller med Sven Wernström. Sluta privatisera!
    Skolan ska vara nationell, styrd av våra kloka (!) riksdagsmän, den ska inte vara kommunal och framför allt ska inte medborgarnas grundutbildning bedrivas av vinstmaximerande företag. Tack för ordet!

    SvaraRadera