söndag 8 februari 2015

Hur kan vi skapa pengar?


Det är något mystiskt med pengar. De skapas av bankerna när de lånar ut pengar, verkar det som. I Sverige skapas cirka 92 procent av pengarna genom privata banker, medan cirka 8 procent skapas av Riksbanken.
Det här läser jag i Ordfront Magasin nr 2/2009. Där står att de privata bankerna skapar pengar i form av digitala noteringar på konton, medan Riksbanken skapar alla kontanter, det vill säga sedlarna och mynten.
Privata banker skapar pengar i varje ögonblick som de beviljar ett nytt lån.
Det där begriper jag inte. Och det gör tydligen inte Ordfront Magasin heller. För där frågas: Är det klokt att låta privata vinstdrivande företag ansvara för att skapa samhällets betalningsmedel?
Om det nu är så att pengarnas grund bygger på statens medgivande, och om det ändå är så att staten får gå in och ta kostnaderna när det är orostider, varför låter vi då inte staten ansvara helt och hållet ör penningutgivningen?
Idag motsvarar mängden sedlar och mynt bara en liten del av den totala penningmängden. Resten är digitala pengar skapade av bankerna. När ska vi åter bestämma oss för att ge Riksbanken ensamrätten att skapa alla pengar?
Så långt Ordfront Magasin. Själv hoppas jag slippa digitala pengar. Jag kan inte ens föreställa mej hur de skulle se ut. Men vanliga sedlar och mynt, dom kan jag handskas med och önska mej mera av.
Eftersom bankerna har privata ägare och tjänar en jävla massa pengar tycker jag att de borde förstatligas.
Förstatliga bankerna!
Digitala pengar vet jag inte vad det är, men jag utgår ifrån att det är pengar som några skojare lurat av oss vanliga medborgare.
När ska vi ge Riksbanken ensamrätten att skapa alla pengar? Jag kan bara svara: Så snart som möjligt! Det bör väl bli samtidigt som vårt samhälle blir socialistiskt.
Och det bör ju också ske så snart som möjligt. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar