måndag 27 april 2015

Köp ett rep – häng kapitalisten!


I Flamman 26 mars 2015 skriver Mattias Håkansson att Kapitalismens box är trång och brutal. Några citat:
I Sverige har invanda spelregler slutat gälla. Allt mindre är det kapitalisterna som tar risker med egna pengar – allt mer är det de anställdas trygghet och hälsa som tar stötarna.
Vi lever i den kapitalistiska box där det är förbjudet med samhälleliga investeringar, skattehöjningar och omfördelningspolitik. Här tog det tio års tjat innan socialdemokratin ens vågade tänka bortom överskottsmålet. Boxen har blivit så trång att ett värdigt arbetsliv eller rimliga socialförsäkringar inte får plats. Kvar blir bara ett liv som löneslavar på jobbet och låneslavar på fritiden.
Mattias Håkansson slutar med en tanke som är lite skrämmande men på nåt sätt konsekvent:
Nu säger den heliga tillväxten att vi ska låna pengar för att köpa repen i vilka kapitalismen ska hänga oss.
Men det är ju skojigare att tänka på den variant som inleder Mattias Håkanssons artikel:
"Det sista kapitalisten säljer är det rep, i vilket vi skall hänga honom." 

1 kommentar:

  1. Det är kanske en av mina favoritomskrivningar av tesen: Kommunismens förutsättningar skall springa ur produktionsmedlens utveckling.

    Mer dramatisk, mer hårdför.

    Den återfinns givetvis också i teorin om profitkvotens fallande tendens, där sticker kapitalisten villigt in huvudet i snaran som sakta dras åt, förblindad av sin profithunger.

    Nyliberalerna åstadkommer på mycket kort tid det som saknar motstycke i världshistorien, en massproletarisering av folket. Där egendomslösheten breder ut sig i en rasande fart och Sverige är nästan helt och hållet proletariserat, alla är egendomslösa löneslavar, småborgerskapet existerar enbart i deras egen sinnevärld.

    SvaraRadera