lördag 27 december 2014

Vem lyssnar på oss gräsrötter?


De flesta som är mycket rika i dag har inte skapat sin rikedom själva, de har ärvt den. Man kan ärva rikedom och positioner. Därmed kan man ärva makt. Det är ett mycket farligt system.
Ingenting garanterar att en begåvad storföretagare får en lika begåvad son. Sonen kan vara idiot. En idiot kan ärva stora företag och därmed makt över ett stort antal människor. En klen begåvning kan ärva en hög position i samhället. Som våran kung.
Jag hörde honom hålla sitt traditionella jultal på juldagen. Ett begåvat och innehållsrikt tal som handlade om tid för eftertanke, vår litenhet inför naturen, om att valdeltagandet ökat (sa han som inte är vald) och att år 2015 är ett oskrivet blad.
Men Carl den sextonde Gustafs tal fanns på skrivna blad. Som visades för honom på en skärm bakom kameran och som han kunde läsa innantill från.
Det blev ett begåvat tal – men vem som skrivit det får vi aldrig veta.
Man kan ärva rikedom och positioner. Man kan ärva makt. Det är ett system som borde avskaffas.
Varje människa borde hänvisas till att skapa sin position själv. När en rikeman eller makthavare dör borde rikedomen och makten ärvas av staten, dvs av oss alla. För att sen delas ut till någon man eller kvinna som anses kapabel att förvalta den på bästa sätt till nytta för oss alla.
Bort med arvsrätten alltså! Säger jag, och kanske många med mej.  Men vem lyssnar på oss vanliga gräsrötter?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar