fredag 19 december 2014

Läs vänsterpressen på biblioteket!


Juletid är konsumtionstid och samtidigt den ensammaste av alla helger. Aldrig är det så skamfullt och onaturligt att vara ensam som på julafton. Oavsett om ensamheten är självvald eller inte får den inte synas. Självmordsstatistiken ökar drastiskt varje jul.
Andra vrider ut och in på sig själva för att tillfredsställa släktens behov av att fösa ihop människor som annars inte umgås. Ingen verkar må särskilt bra.
Det jag skulle önska är att fler kunde släppa sina krav en smula. Ingen blir gladare, förutom kapitalisterna, av vårt kompensatoriska handlande.
Stressen och ångesten botas bäst av att stänga av tv:n, köp lussefikat till barnen, umgås med människor du uppskattar i stället för att tvångsmässigt flänga runt till okända kusiner.
Bjud hem någon du tror behöver sällskap. läs den där boken du inte hann med i somras och framförallt ge handlarna fingret genom att bara köpa det du verkligen behöver för att njuta av en riktigt god jul!

Det är inte jag som skrivit ovanstående, utan det är industriarbetaren Lenny Lunqvist på baksidan av Proletären 18 december under rubriken Från oss som bygger landet.
Under denna rubrik kan du varje vecka läsa en vettig text – om du prenumererar, och det gör du väl? Skippa annars nån av borgarblaskorna och ersätt den med en vettig tidning: Proletären, Box 3187, 400 32 Göteborg. Eller Flamman, Arbetet (fd LO-tidningen), FiB/Kulturfront, Vi Mänskor, eller…
Jag har inte råd, säger du. Nej, det har inte jag heller. Jag läser vänsterpressen på biblioteket. För där ska den finnas! Om den inte gör det så har ni en usel bibliotekarie som bör bytas ut. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar