lördag 13 december 2014

Santa Lucia, ljusklara hägring


I dag är det den 13 december och dagens namn är Lucia. I går kväll var jag på föreningsmöte med luciafirande. Vacker flicka hade ljus i håret och barnkör sjöng. Det var Santa Lucia och Gläns över sjö och strand och andra vackra sånger i långa rader. Man firade Lucia utan en tanke på vad det egentligen var man firade.
 Siffran 13 är magisk, antagligen för att Jesus var den trettonde i gänget med tolv lärjungar. Även i Sverige har vi varit vidskepliga förr i tiden. Enligt folktron var den 13 december en farlig natt då övernaturliga makter var i rörelse.
Om man googlar datumet får man veta att vi trott att djuren kunde tala under lucianatten. Alla julförberedelser skulle vara klara och det firade man genom att äta och dricka lite extra. Även husdjuren fick extra foder.
Lucia är en av de få högtider i de skandinaviska protestantiska länderna som är namngiven efter ett helgon. Lucia föddes troligen år 283 på Sicilien och dog år 304 i Syrakusa. Hon led martyrdöden under en kejsares förföljelse. Före sin död rev hon ut sina ögon och sände dem till sin trolovade. Guds moder gav henne ett par nya och ännu vackrare ögon.
Varför vi firar henne är obegripligt. Men bra är det. Sånglärare får tillfälle att lära barn sjunga i stämmor och memorera sångtexter.
Vackert var det i går kväll. Om man ska vara kritisk kan man undra om det är bra att våra ungar lägger ner arbete på något som de inte vet vad det är.
Men vi vuxna frågar ju inte heller om allt vi inte vet. Vad är till exempel en hägring , som  förekommer i Luciasången? Jo, en hägring är "ett optiskt fenomen som beror på ljusstrålarnas brytning och reflexion mot luftlager av olika täthet och som uppträder då atmosfärens brytningsindex varierar med höjden".
Så nu vet vi vad Lucia är. Santa Lucia ljusklara hägring…
Men man kan också göra som Henrik Dorsin i teve, byta ut en bokstav. Han bytte ut ett S mot ett F så att Santa Lucia blev Fan ta Lucia! Efter allt konstigt luciafirande när ingen vet vad man firar kändes det ganska bra:
Fan ta Lucia!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar