måndag 8 december 2014

Staten och kapitalet i samma båt


För oss som söker sanningar om livet och tillvaron finns det flera källor att ösa ur. För dagen har jag valt kommunisternas tidning Proletären, som den 4 december hade en ledare med rubriken Juletider i EU-Sverige.
I december står julen för dörren. Kommersen går på högvarv. Runt oss cirklar lånehajarna med sina sms-lån. Snabba pengar till skyhöga räntor. Hos Kronofogden hamnar 160 personer varje dag på grund av obetalda sms-lån. Sms betyder Short Message Service, hur du nu vill tolka det.
Kronofogden är en statlig myndighet som bland annat har till uppgift att se till att obetalda skulder blir betalda. En statlig myndighet till tjänst för ett ockrande finanskapital till exempel. Man blir förvånad.
 Vanligt folk har inga fordringar. Men det har t ex bankerna. Vinsten från de fyra storbankerna skulle förra året ha räckt till att anställa mer än hundratusen människor i offentlig sektor. Nu hamnar den vinsten i stället i privata fickor och gör de rika rikare.
Medan vi har fått tiggare som ett nytt inslag i gatubilden. En naken fattigdom som vi inte är vana att se i Sverige.
Proletären visar på en enkel lösning: Ta pengarna där de finns och använd dem där de behövs!
Kapitalismen är orsaken till problemen och kan aldrig vara lösningen, skriver Proletären. Inte minst måste Sverige lämna EU så snabbt det bara går. Det kunde bli vårt bidrag till EU:s upplösning.
Åter till Kronofogden. Som bara ser att en skuld är en skuld och inte ser hur den uppkommit.
Om Kronofogden inte ska vara en statlig myndig till tjänst för ockrare måste den välja sina uppdragsgivare. Vägra att driva in skulder till ockrare, vägra att driva in sms-lån.
När vi nu får en vänsterregering kanske vi får vettiga direktiv till statliga myndigheter som Kronofogden? Men nej, särskilt troligt är det inte. Staten och kapitalet fortsätter nog att sitta i samma båt.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar