onsdag 10 december 2014

För barnens skull – Socialism!


I Proletären 4 december läser jag att allt fler barn hamnar i fattigdom.  Och det främst i den rika världen. En Unicef-rapport visar att det i världens 41 rikaste länder finns 76,5 miljoner barn som lever i fattigdom. I Sverige lever enligt Rädda Barnen 242 000 barn i fattigdom.
Barn påverkas starkt av föräldrarnas otrygghet. Barn till arbetslösa föräldrar faller lätt in i en negativ spiral av att halka efter i skolan och bli socialt stigmatiserade genom att inte ha råd med samma kläder eller aktiviteter som sina klasskamrater. I en undersökning av Rädda Barnen har 8 procent av svenska barn fått avstå från fritidsaktiviteter som kostat pengar. 13 procent av ungarna oroar sig för föräldrarnas ekonomi och 4 procent oroar sig för att familjen ska bli vräkt.
Kapitalismens grundtema är ojämlikhet. 0,7 procent av jordens befolkning är dollarmiljonärer. Dessa 0,7 procent äger nästan hälften av världens rikedomar.
Världens samlade privata tillgångar uppgår till 263 000 miljarder dollar. Av dessa äger 0,7 procent av jordens befolkning 44 procent, eller 116 000 miljarder dollar, det som egentligen borde vara vår gemensamma egendom.
Världens tre rikaste personer heter Bill Gates, Carlos Slim Helu och Amancio Ortega. Om de har barn kommer ungarna att få ärva enorma rikedomar utan att behöva uträtta det minsta. Så är det med de flesta rika i dag, de har ärvt sin rikedom utan att behöva göra ett nyttigt handtag. Deras barn får samma förmån.
Sådan är kapitalismen. Inom den kan barnfattigdomen inte avskaffas. För barnens skull, för allas vår skull måste kapitalismen avskaffas. Och ersättas med socialism.
Tjatigt? Javisst! Dagens sanning är morgondagens och alla dagars. Vad världens barn behöver är mat, kläder, skola och omvårdnad.
Och socialism!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar