fredag 5 december 2014

Vad kan man använda kyrkor till?


Här kunde jag kommentera den kris som fosterlandet drabbats av, men vad skulle det tjäna till? Alla människor jag kan tänkas vända mej till – dvs alla under klassamhällets mittlinje – känner ju precis som jag, hatar Alliansens företrädare, misstror Sverigedemokraterna och ställer sej undrade till vad Stefan Löfven ska göra för kompromisser och hur långt till höger han ska gå efter nyvalet.
Vi tänker likadant, så till er kan jag inte komma med något nytt. Så jag får hoppa över till något helt annat, några tankar som tränger sej på.

När jag åker bil genom det östgötska landskapet ser jag kyrkor. Där sticker ett kyrktorn upp över skogskanten och visar att där ligger en by. Kyrkor, kyrkor, kyrkor överallt. Tunga, tomma byggnader som kostar skattepengar till värme och underhåll. Medan fattiga får tigga och romer får sova under bar himmel.
Varför får kyrkorna vara kvar?
Sverige är världens mest sekulariserade land. Sekularisering kommer från ordet sekulär, som betyder världslig, icke-religiös. Vi är sekulära, vi är upplysta, vi tror inte på någon medeltida vidskepelse. Vi har en skola som inte lär ut kristendom utan religionskunskap – religioner finns ju och man bör veta något om dem utan att tvingas ha någon tro. Svenskarna är världens mest upplysta folk.
Annars skulle vi tro. Tro på en Gud som i tidernas morgon skapat de första människorna och låtit dem begå något slags synd och bestraffat dem på ett otäckt sätt.
Och kära nån, vad skulle vi tro om vi hade någon tro?
Vi skulle tro att den där guden ångrat sej efter några tusen år, låtit sin son födas av en kvinna som aldrig haft någon man och låtit sonen dö för att utplåna människornas skuld till det han själv gjort, varefter han låtit sonen uppstå från döden och flyga upp till rymden och bestämt att vi måste tro på detta för att själva få det bra efter döden.
Det där kan inte ett klokt och upplyst folk tro på. Därför behöver vi inga kyrkor som står kvar från den tid då prästerna var statens förlängda arm i varje by och såg till att människorna var snälla och lydiga och inte satte sej upp mot överheten.
Så vad ska vi göra med kyrkorna? Riv dem! Eller börja med att ta bort tornen som pekar mot en himmel som vi numera vet mera om än man gjorde innan vi nådde fram till vetenskapen astronomi.
Sen kan vi undersöka om kyrkobyggnaderna kan användas till något nyttigt. Med bra akustik kan de kanske bli konsertlokaler. Några kan bli ungdomshus där ungarna kan slå sönder bänkarna och snickra till en skojigare inredning. Här finns det plats för skaparkraft och uppfinningsrikedom!
Men annars – riv dem!

1 kommentar: