torsdag 6 november 2014

Vi lever väl i en demokrati?


Klyftan mellan fattiga och rika har aldrig varit så stor som nu. De rikaste blir rikare medan hundratusentals människor lever i extrem fattigdom.
Världens 85 rikaste individer äger lika mycket som halva jordens befolkning tillsammans. Mellan 2013 och 2014 har dessa 85 individers gemensamma tillgångar ökat med 668 miljoner dollar om dagen, vilket motsvarar nästan en miljon dollar per minut.
Ojämlikheten är inte ofrånkomlig utan resultatet av politiska beslut som kan rättas till.
Så låt oss rätta till det då! Vad är det som hindrar oss? Vi lever väl i en demokrati? Det är i alla fall vad man fått mej att tro. Men jag kanske har trott fel. Då ligger jag illa till, om man får tro poeten Ove Klinthäll:

I jordelivet ska man va hygglig och rejäl
och göra goda saker, för då går det en väl.
Sen ska man leva länge men veta att man dör,
och det som sedan händer ska man ha bekymmer för.
För Bibeln och Koranen, dom anser för sin del
att det går rent åt helvete ifall man har trott fel.    

Det finns två slags tro. Man kan tro på religioner som uppenbart är strunt för den som är normalt begåvad. Och man kan tro på det överheten kallar demokrati och som inte är strunt om folket kräver att det tas på allvar.
Låt oss kräva att demokratin tas på allvar. Låt oss sluta att låta oss fördummas av borgerlig press och borgerliga ledarsidor. Det finns ju faktiskt en röd dagstidning. Dagens ETC, som varje dag dimper ner i min brevlåda.   
Den gör jag alltså reklam för. De har jag gjort förut. För det är faktiskt viktigt hur man dagligen får tillvaron beskriven och tolkad i den tidning som kommer med dagens nyheter. Och som inte längre bör heta Dagens Nyheter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar