fredag 7 november 2014

Bort med kungahuset!


Jag sitter och bläddrar i Republikanska Föreningens tidskrift Reform, där man kan läsa en del skojiga saker om det kungahus som föreningen vill avskaffa. Offentliga ämbeten ska inte gå i arv, står det. Det borde vara val som styr vem som ska bli statschef, inte samlag. Det skulle vara intressant att veta vad kungligheterna gör om dagarna. Hur ser deras arbetsvecka ut? Varför vet man inget om detta? Sånt borde medierna försöka få reda på i stället för att bara spegla monarkerna i deras familjefunktioner.
Det var den 21 augusti 1810 som Jean Baptiste Bernadotte valdes till svensk kronprins. På kvällen blev det ett rejält fyllkalas och det berättas att prästerna, som hade svårt att acceptera den katolske fransosen, söp värst. Katoliken Bernadotte hade inga problem med ett byta religion. Den 19 0ktober 1810 antog han den lutherska läran. Han blev svensk kronprins och döpte om sig till det svenskklingande Karl Johan.
Vår statschef ärver sin status och sina privilegier utan några som helst krav på egen prestation. Kungar, drottningar och prinsessor hör hemma i sagoböcker, inte i det svenska samhället.
Nu finns det alltså en förening som vill samla oss republikaner. Du når den på adressen repf.se.
Föreningen har också en webbutik där man kan beställa böcker, väskor, godisklubbor, kaffemuggar och pins. www. repf.se/butik.
I ett demokratiskt samhälle strävar man att åt medborgarna genomföra så lika startmöjligheter i livet som möjligt. Men själva vårt svenska statsskick, den ärftliga monarkin, upphäver jämlikhetsprincipen. Så skrev Vilhelm Moberg 1955 i boken Därför är jag republikan.
Därför är även jag republikan. Och du också, naturligtvis, om du känner efter.     

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar