tisdag 18 november 2014

Mycket pengar är till bekymmer


I Dagens ETC 13 november läser jag om Sveriges rikaste kapitalister. Morgan Olsson tjänar nära fem miljoner "av tjänst". Kristoffer Melinder 5,3 miljoner, Helena Stjernholm 3,3 miljoner, Conni Jonsson 3,8 miljoner, Thomas von Koch 1,6 miljoner, Joakim Karlsson 5,9 miljoner, allihop "av tjänst".
Nu undrar jag naturligtvis vilka "tjänster" de gjort som är värdefullare än den tillsnyggning av fasaden som en målare just nu fixar utanför mitt fönster eller den sopåkning som i går tömde de bruna och gröna tunnorna på baksidan av kåken där jag bor.
Mycket pengar är till bekymmer. Den som tjänar mycket pengar kan inte njuta av dem utan måste genast grubbla över var de ska placeras för att bli till ännu mer pengar.
Såna bekymmer har inte jag. Jag är ett levande exempel på att man kan leva gott på tolv tusen i månaden efter skatt. Tolv tusen räcker till hyra och käk och telefon och diverse andra utgifter.
Nu finns det naturligtvis personer om har andra vanor och kan göra av med femti tusen i månaden. Men nånstans borde vi sätta en gräns, och kanske just där, vid femti tusen i månaden.
Beskatta bort alla inkomster över femti tusen! Det går kanske inte i ett kapitalistiskt samhälle. Så låt oss då avskaffa kapitalismen och gå över till socialism!
Nu är jag ute och cyklar. Snackar om sånt som inte låter sej göras. Inte omedelbart. Men nån gång. Med nödvändighet.
I varje fall får vi inte släppa den tanken.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar