fredag 10 juli 2015

Det finns Socialistiska läkare!


På Almedalen hade Vänsterpartiet ett vårdseminarium. Där konstaterades att den hälsa och vård man får påverkas av vilken klass man tillhör.
Vänsterpartiets Karin Rågsjö påpekade att akademikerkvinnor har förlängt sin livstid med 33 procent medan det inte alls finns någon sådan utveckling för kvinnor med lägre utbildning.
Theo Bodin från Socialistiska läkare berättade om en patient, en kille i 30-årsåldern som kom till honom för att han hade ont i axeln och ville ha smärtstillande. Han arbetade med att tvätta bilar för hand. Hans chef nekade att ge honom andra arbetsuppgifter under en rehabiliteringstid. Om han krävde det skulle han få sparken.
Läkaren Theo Bodin berättar inte om killen tillhörde nån fackförening som kunde ha hjälpt honom. Chefer och arbetsgivare måste hållas kort och få klart för sig att de tar på sig ett ansvar när de anställer arbetare.
Theo Bodin är en läkare som vill göra vården mer jämlik. Han vill till exempel att egenavgifter ska slopas för de fattigaste. En avgift på ett par hundra kronor kan göra att man drar sig för att söka läkare eller sjukgymnast. Vilket naturligtvis borde vara gratis.
(Jag minns en gång på Kuba när hustru Inga sökte läkare för nån krämpa. Jag minns läkarens förvånade uppsyn när hon frågade vad han skulle betala. Trodde hon att läkarvård kostade något? Kom hon från ett underutvecklat land där läkare kunde tjäna pengar på folks krämpor? Tyvärr måste hon erkänna att det gjorde hon.)
Så har man då lärt sej något från Almedalen. Till exempel att det finns en organisation Socialistiska läkare. Deras medlemsförtecknig skulle jag gärna vilja ha för att kunna välja en doktor man kunde ha förtroende för.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar