onsdag 8 juli 2015

Bankerna borde socialiseras!


I Dages ETC 1 juli skriver Göran Greider att banker är för stora för att tillåtas falla – åt vilket håll de faller skulle de orsaka förödelse. Under bankkrisen på 1990-talet gick skattebetalarna in och räddade bankerna. Men när det sen går bra för dem visar de inget intresse för att bistå samhället.
Bankerna borde egentligen socialiseras, skriver Göran Greider. De är alltför viktiga för att privata intressen ska bestämma över dem. Under årtiondena efter amdra världskriget var banksektorn långt mer reglerad och bankkriserna mycket mer sällsynta. Avregleringarna har befriat dem, och nu är det som om stora rovdjur går fria på världens gator.
Bankerna borde socialiseras. Sätt igång då! Vad väntar vi på?

1 kommentar:

  1. De är de ju i praktiken redan, de är de planekonomiska storheterna som lyder under riksbanken och som garanteras av staten för sina planer. Det enda som återstår är att ta bort nomenklaturan som suger ut den planekonomiska ekonomin i banksvängen. Det är en näve gubbar som suger ut verksamheten utan att fylla någon funktion och gång på gång räddas av staten när deras rofferi gått för långt.

    SvaraRadera